Sla navigatie over

220 burgemeesters domineren voor 1 dag het Europese klimaatbeleid

Op vrijdag 15 maart kwamen meer dan 220 burgemeesters en lokale vertegenwoordigers van over heel Europa samen in het Europees halfrond. Een uniek zicht, op initiatief van Vlaanderen, die als onderdeel van zijn Europees voorzitterschap een congres organiseerde rond de kracht van lokale besturen in het bereiken van Europese klimaatdoelen. Viceminister-president Gwendolyn Rutten: “De algemene boodschap is luid en duidelijk: minder Europese rapporten, minder regels, minder paparassen en vooral meer doen. De concrete middelen krijgen om bomen te planten.”

Voor een dag was het een Europa van burgemeesters. Onder andere burgemeesters van Parijs, Wenen, Lissabon en Porto waren aanwezig. Samen met 216 anderen vormden ze een sterke roep om steden en gemeenten meer te betrekken in het bereiken van de klimaatdoelstellingen.

Maroš Šefčovič, Executive Vice-President of the European Commission and European Commissioner of the European Green Deal, Interinstitutional Relations and Foresight said: “I often say that when confronted with the real-world impacts of climate change, the first door that citizens will knock on is that of their Mayor. If there is flood, a fire, a weather-related disaster. You are on the frontline when it comes to finding solutions to help those who live in your area. So your commitment to take on this fundamental role in the green transition and further the objectives of the European Green Deal in your territories is pivotal. I am pleased to see that it is embodied in the declaration put forward today by European local and regional leaders.”

Met Fit For 55 ambieert de Europese Unie het doel om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minstens 55% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. Gwendolyn Rutten: “Het Europese pakket bevat heel wat maatregelen en beleidslijnen, maar zal zelden gelezen worden door een burgemeester uit pakweg Łódź, Opglabbeek of Porto. Nochtans zijn het de steden en gemeenten die op het terrein het meest geconfronteerd worden met klimaatverandering. Bij problemen wordt er eerst naar hun gekeken, maar ook voor de oplossingen spelen ze een sleutelrol. Die stem moeten ze ook krijgen in het Europese debat.”

Tot dat inzicht was Vlaanderen al eerder gekomen. Met de oprichting van haar Lokaal Energie en Klimaat Pact kwam ze tot een concreet stappenplan waar 294 van de 300 lokale besturen op intekenden. “Met deze bottom-up aanpak is Vlaanderen een voorbeeld voor heel Europa. Omdat we het klimaatbeleid vanuit een meer praktisch manier van aanpakken bekijken”, vertelt viceminister-president Gwendolyn Rutten. 

Tastbare doelstelling maken het verschil

Op slechts 3 jaar tijd kregen we meer dan 385.000 extra bomen bij, meer dan 546.000 extra LED-lichtpunten, bijna 30.000 laadpunten en iets meer dan 4000 deelwagens. Stel dat heel Vlaanderen alleen al zijn bomendoelstelling behaalt tegen 2030 dan spreken we over bijna 7 miljoen extra bomen. Stel dat alle Europese steden en gemeenten die doelstelling zouden halen, spreken we over meer dan 448 miljoen extra bomen in heel Europa. 1 boom per inwoner, iets klein en tastbaar op lokale schaal, maakt een wereld van verschil globaal.

Het collectief van burgemeester stelt een 10-punten plan voorop waarin onder andere gevraagd wordt naar een directe subsidielijn tussen Europa en lokale overheden in het behalen van de klimaatdoelstellingen. Maar ook de roep om een taskforce tussen de Europese commissie en het Comité van de Regio’s staat op het verlanglijstje. Die taskforce kan functioneren als centrale hub voor het contact met lokale en regionale autoriteiten, inspanningen te coördineren en begeleiding te voorzien in het afstemmen van Europees beleid op lokale noden.

Deze ‘declaration of local and regional leaders’ wordt overhandigd samen met viceminister-president Gwendolyn Rutten in het kader van het Belgische Europees voorzitterschap. Daarmee hopen ze op een Europa van burgemeesters in de strijd tegen klimaatveranderingen. 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder