Sla navigatie over

3.5 miljoen projectsubsidies voor Vlaamse jeugdhuizen

Minister van Jeugd Sven Gatz heeft aan 49 jeugdhuizen subsidies toegekend voor projecten rond artistieke expressie of ondernemerschap. Met die subsidie kunnen de jeugdhuizen medewerkers aanwerven om in 2019 rond deze thema’s een werking op te zetten. Gatz betoelaagt 83 projecten voor een bedrag van 3,474 miljoen euro.

Sven Gatz: “Het gaat om projecten van, voor en met jongeren. Ze geven jeugdhuizen meer mankracht en middelen om inhoudelijk te werken rond kunst en cultuur of om jongeren meer zin te geven te ondernemen of zelf mee initiatieven op te zetten. Met deze subsidies versterken we onze jeugdhuizen en geven we hen de gelegenheid om een nieuw en diverser publiek aan te boren. Het jeugdhuis is voor jongeren immers een aangename plek om te vertoeven.”

Sinds 2014 kunnen jeugdhuizen die personeel in dienst hebben, jaarlijks zo’n projectsubsidies aanvragen. Tom Dierckx, de directeur van de jeugdhuisfederatie Formaat, is enthousiast: “Dit is een erkenning van de meerwaarde van deze projecten voor het jeugdhuislandschap. Sinds de start van deze projecten merken we dat de kwaliteit van de activiteiten in het jeugdhuis een boost heeft gekregen. Ook slagen jeugdhuizen er dankzij deze projecten in om jongeren te bereiken die voorheen moeilijk de weg naar het jeugdhuis vonden.”

Uit 52 verschillende jeugdhuizen in Vlaanderen en Brussel kwamen er in deze projectronde voorstellen. Minister Gatz kende voor 48 projecten rond artistieke expressie en 35 projecten rond ondernemerschap subsidies toe. Bij 72 van deze projecten gaat het om een verlenging van de subsidie. Het aantal projecten is sinds 2014 dus meer dan verdubbeld.

Enkele voorbeelden illustreren wat er zoal te gebeuren staat: Nerdlab uit Gent zet een makerslab op voor hoogtechnologische creaties, de Moeve uit Lier bouwde letterlijk een brug tussen het jeugdhuis en het cultureel centrum en in Wevelgem organiseert Ten Goudberge artistieke ateliers in containers onder een brug. Ondernemerskills aanleren kan je in Oostende bij De Korre en in Kavka in Antwerpen. En het project Rabottage van Minus One uit Gent voorziet in een divers aanbod voor jongeren om te leren ondernemen en combineert dat met het versterken van de buurt. Ook in Brussel worden voor de twee thema’s projecten betoelaagd van de Jeugdhuisondersteuning en jeugdhuis Toestand.

 

 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder