Sla navigatie over

4 op de 10 vacatures werden niet ingevuld in 2021

Vorig jaar ontving VDAB in totaal 362.500 vacatures. Slechts 60% daarvan werd ingevuld. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Tom Ongena opvroeg bij bevoegd minister van Werk Hilde Crevits. “We kampen met een grote krapte op onze arbeidsmarkt waardoor veel vacatures niet ingevuld geraken. Ook het aantal knelpuntberoepen blijft toenemen. Deze sectoren zitten met de handen in het haar om voldoende personeel te vinden. VDAB moet dringend een tandje bijsteken om de 180.000 werkzoekenden in Vlaanderen te begeleiden naar een job”, zegt Ongena.

Na de versoepeling van de coronamaatregelen in de tweede helft van 2021, toen de horeca haar deuren opnieuw mocht openstellen en evenementen weer mochten doorgaan, ontving VDAB heel wat vacatures. Die toevloed zorgde ervoor dat het vervullingspercentage van vacatures in december 2021 daalde tot slechts 51 procent. Voor de helft van alle openstaande vacatures werd in december dus geen geschikte kandidaat gevonden en in totaal vulde VDAB in 2021 slechts zes op de tien vacatures in.

Knelpuntsectoren in de problemen

Steeds meer knelpuntsectoren luiden de alarmbel. Zo wordt het almaar moeilijker om een huishoudhulp te vinden en lopen veel bouwprojecten vertraging op door het tekort aan werkkrachten. De cijfers bevestigen dit. Het aantal openstaande vacatures voor huishoudhulpen steeg met meer dan 40 procent. In het begin van 2021 werd nog meer dan de helft van deze vacatures ingevuld terwijl dit tegen het einde van het jaar gedaald was tot minder dan een kwart. Ook in de bouwsector tekent zich een exponentiële stijging van het aantal vacatures af. Sinds 2018 steeg het aantal openstaande vacatures er met bijna 70 procent.

VDAB moet tandje bijsteken

Ondanks het hoge aantal openstaande vacatures in beide sectoren blijft het aantal sollicitatieopdrachten dat VDAB hiervoor uitstuurt naar werkzoekenden laag. Voor de dienstenchequesector daalde het aantal uitgestuurde sollicitatieopdrachten zelfs met een kleine 40 procent. “Het is onbegrijpelijk dat VDAB bij deze explosie aan openstaande vacatures werkzoekenden niet meer aanspoort om aan de slag te gaan in deze sectoren”, zegt Ongena. Van de 80.000 kortgeschoolden die in aanmerking komen voor een job als huishoudhulp wordt slechts twee procent effectief bemiddeld naar deze job. “Het is dringend tijd dat VDAB mensen meer motiveert om aan de slag te gaan en ook strenger optreedt wanneer werkzoekenden weigerachtig staan tegenover werk”, besluit Ongena.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder