Sla navigatie over

53% van de aangekochte gronden door Agentschap Natuur en Bos in Limburg bevindt zich in landbouwgebied

Coenegrachts: “De overheid draagt zo mee bij aan de toenemende druk op landbouwgrond”

In 2020 kocht het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) 1.090 hectare grond in Vlaanderen. Ongeveer 33% van die aangekochte gronden blijkt ingekleurd als landbouwgebied. In Limburg is dat zelfs 53%. “Op die manier draagt de overheid mee bij aan de toenemende druk op landbouwgrond”, vreest Vlaams Parlementslid Steven Coenegrachts (Open Vld) die de cijfers opvroeg bij minister Zuhal Demir. “Dat de pachtprijzen voor landbouwgrond in de laatste twintig jaar met maar liefst 72% stegen, bevestigt alleszins dat schaarste zorgt voor stijgende prijzen”, aldus Coenegrachts.

Via een schriftelijke vraag aan minister van Omgeving en Natuur Zuhal Demir vroeg Vlaams Parlementslid Steven Coenegrachts recent naar een overzicht van de opgekochte gronden door het Agentschap voor Natuur en Bos. Uit dat overzicht blijkt dat maar liefst 33 procent van de aangekochte gronden een landbouwbestemming heeft. In de provincie Limburg heeft zelfs meer dan de helft van de aangekochte gronden een landbouwbestemming. “We weten dat de druk op landbouwgrond reeds enkele jaren toeneemt. De vraag is nu of landbouwers nog steeds hun werkzaamheden gaan mogen uitvoeren op de opgekochte gronden en in welke mate het Agentschap er misschien een andere bestemming aan zal geven. Want cijfers uit een schriftelijke vraag van collega Bart Van Hulle stemmen me wat ongerust. Daaruit bleek dat meer dan de helft van de nieuwe bebossing door het ANB op landbouwgrond gebeurde”, aldus Steven Coenegrachts.

Grond waarop landbouwers kunnen werken wordt daardoor niet alleen schaarser, maar ook duurder. “Naast de aankoopprijzen van de grond, blijven ook de pachtprijzen toenemen, blijkt uit het antwoord op mijn schriftelijke vraag aan minister Hilde Crevits”, aldus Coenegrachts. Bekijken we de evolutie van de pachtprijzen, dan zien we in de periode tussen 2000 en 2010 een stijging van meer dan 16 procent. Volgens cijfers van Statbel is de pachtprijs van beteelde gronden de afgelopen twintig jaar zelfs met 72 procent gestegen.

Een rapport van Oxfam bevestigde recent nog dat het opkopen van landbouwgrond om er bossen op te zetten de druk op landbouwgrond alsmaar doet toenemen met zelfs stijgende voedselprijzen tot gevolg. “Een evolutie die we aandachtig moeten blijven opvolgen”, besluit Steven Coenegrachts.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder