Sla navigatie over

6 nieuwe gezondheidsmaatregelen die je moet kennen

Geneesmiddelen goedkoper

Geneesmiddelen zoals antidepressiva en antihypertensiva zijn goedkoper geworden. Zowel de patiënt als de ziekteverzekering kunnen zo besparen. Daarnaast daalde ook de prijs van alzheimerremmers. In totaal besparen de Belgische patiënten 11 miljoen euro. De prijs van generieke geneesmiddelen daalt met 6 tot 17 procent.

Sneller toegang tot nieuwste therapieën en medicijnen

Ongeveer 3.700 patiënten voor wie momenteel geen doeltreffende medische behandeling bestaat, zullen nog dit jaar zeer snel toegang kunnen krijgen tot innovatieve medicijnen die nog niet geregistreerd zijn.
Minister De Block: “Dankzij dit systeem zullen deze patiënten toegang krijgen tot innovatieve geneesmiddelen tot twee jaar voordat de terugbetaling is goedgekeurd.”

Optimalisatie geestelijke gezondheidszorg

Voor kinderen en jongeren: ervoor zorgen dat de hulp die aan jongeren wordt geboden door verschillende diensten en niveaus, naadloos verloopt. De hulpverleningsorganisaties die nu bestaan moeten beter en vlotter met mekaar samenwerken. De begeleiding en hulp moeten versterkt worden zodat jongeren zo lang mogelijk thuis kunnen blijven. Daarnaast staat preventie en vroeg-detectie van psychische en psychiatrische problemen hoog op de agenda. 

Voor volwassenen: de bestaande netwerken voor geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen worden uitgerold. 

E-gezondheid in opmars: al 4 miljoen toestemmingen voor digitale uitwisseling info

Meer dan 4 miljoen Belgen hebben al hun toestemming gegeven voor de digitale uitwisseling van hun medische gegevens tussen zorgverstrekkers. E-Gezondheid draagt bij tot de continuïteit van zorg en tot een vlotte multidisciplinaire samenwerking tussen zorgverleners. De voorwaarde is uiteraard dat zorgverleners de medische informatie over patiënten digitaal met elkaar mogen uitwisselen. Daarom is het essentieel dat zoveel mogelijk burgers hier hun toestemming voor geven. 

Het is in het belang van de patiënten dat zorgverleners hen steeds kunnen behandelen op basis van de meest recente informatie uit hun medisch dossier. Ook als ze bijvoorbeeld tijdens een uitstapje naar de andere kant van het land op bezoek moeten bij een zorgverlener die ze nog nooit eerder hebben geconsulteerd. Dankzij die up-to-date informatie weet die zorgverlener bijvoorbeeld welke allergieën de patiënt heeft en beschikt hij of zij meteen over alle relevante informatie om sneller de juiste diagnose te stellen en eventuele dubbele onderzoeken te vermijden.

Borstreconstructie met eigen weefsel goedkoper

Begin juli werd er een akkoord bereikt over de betere terugbetaling van borstreconstructie met eigen weefsel na borstverwijdering ten gevolge of ter preventie van kanker. Op twee persoonskamers kunnen geen supplementen worden aangerekend en  esthetische supplementen worden verboden. Op eenpersoonskamers worden de supplementen, rekening houdend met de voormelde verhoging, begrensd tot 100%. Ieder jaar ondergaan ongeveer 1500 vrouwen zo’n ingreep.

Sensorpleisters voor diabetes type 1: beter opvolging en nooit meer prikken

Kinderen en adolescenten met diabetes type 1 krijgen sinds 1 augustus ook sensorpleisters waarmee ze hun glucosegehalte kunnen meten, terugbetaald. In juni werd dit al voor volwassenen goedgekeurd. Maggie De Block: “We willen dat de patiënt zelf haar of zijn zorg gedeeltelijk in handen neemt en door deze nieuwe meetmethode is dit perfect mogelijk.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder