Sla navigatie over

60 gemeenten kandidaat voor ‘bouwmeesterscan’

Zestig gemeenten hebben zich kandidaat gesteld om een ‘bouwmeesterscan’ te laten uitvoeren. Dat antwoordde Vlaams minister-president Geert Bourgeois in het Vlaams parlement op een vraag van Lydia Peeters. Met de scan gaan de gemeenten na hoe duurzaam hun ruimtegebruik is en in welke mate ze voorbereid zijn op het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, dat de inname van open ruimte vanaf 2025 wil beperken tot 3 hectare per dag en tegen 2040 tot 0 hectare.

De bouwmeesterscan neemt onder de loep hoe de gemeenten op dit moment omgaan met hun open ruimte en formuleert voorstellen hoe ze er duurzamer mee kunnen omspringen. Zestig gemeenten gingen in op het aanbod. Het gaat vooral om kleinere gemeenten, maar ook enkele steden, zoals Blankenberge, Halle en Ninove, nemen deel. Een stuurgroep moet nu beslissen welke dertig gemeenten dit jaar nog aan bod komen. 

Lydia Peeters heeft bedenkingen. "First things first, er moet eerst een juridische basis voor het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen zijn. Pas daarna kunnen we effectief aan de slag gaan om de ruimte-inname te beperken", zegt ze. De scan heeft ook geen enkele juridische waarde.

 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder