Sla navigatie over

750 vrouwen met migratieroots begeleid naar ondernemerschap

Al meer dan 750 vrouwen met een migratieachtergrond werden begeleid naar het ondernemerschap door de organisatie #SheDIDIT. Vlaams minister Rutten bracht een bezoek aan de SheHUB, een conceptstore waar de onderneemsters hun producten verkopen, en ging in gesprek met drie onderneemsters met migratieroots. De begeleiding naar ondernemerschap door #SheDIDIT kadert binnen het Plan Samenleven van Vlaams minister van Samenleven, Gwendolyn Rutten. “Wie onderneemt creëert meerwaarde voor zichzelf én de samenleving. We willen innovatie en ondernemerschap stimuleren.”

Dankzij de technologische vooruitgang, zijn er vandaag meer kansen dan ooit om te ondernemen. Toch ging in 2022 het aantal startende ondernemers in ons land achteruit met 3,5 procent en ook dit jaar werd de daling verder ingezet. Ondanks de vele kansen blijft de drempel voor het ondernemerschap groot voor bepaalde groepen. Met Plan Samenleven wordt daarom sterk ingezet op het begeleiden naar het ondernemerschap. De focus ligt op het begeleiden van personen met een relatief grotere afstand tot de arbeidsmarkt, zoals kortgeschoolden, personen met een handicap, anderstaligen of nieuwkomers.

Vlaams minister van Samenleven, Gwendolyn Rutten: “Velen dromen van een eigen zaak, maar weten niet hoe eraan te beginnen. Een marktanalyse uitvoeren. Een businessplan opstellen. Of een marketingstrategie uittekenen. Het is allemaal niet vanzelfsprekend. Al zeker niet als je niet beschikt over de nodige kennis, het juiste netwerk of de gebruikelijke taal. Ondernemers dragen bij aan onze welvaart in Vlaanderen. Daarom zetten we met Plan Samenleven sterk in op de begeleiding naar het ondernemerschap om ervoor te zorgen dat het ondernemerschap groeit en bloeit. Binnen Plan Samenleven werden al bijna 800 personen begeleid naar het ondernemerschap.”

#SheDIDIT

Binnen het Plan Samenleven ondersteunt de organisatie #SheDIDIT drie steden met het begeleiden van personen naar het ondernemerschap. De organisatie speelt in op de vraag van vrouwen met een migratieachtergrond die een onderneming willen opstarten maar niet weten hoe ze moeten starten. #SheDIDIT ontstond als een netwerkorganisatie en is ondertussen uitgegroeid tot het actief begeleiden van onderneemsters aan de hand van business coaching, een jongerenprogramma en een conceptstore. In totaal werden reeds meer dan 750 vrouwen met migratieroots begeleid naar het ondernemerschap en konden al meer dan 60 onderneemsters hun producten verkopen in de SheHUB.

Lien Warmenbol, #SheDIDIT:De vrouwen met diverse achtergronden worden aangetrokken door de duidelijke missie die wij hebben, en de vertaling daarvan in ons team en de communicatie. De business coaching heeft regelmatig wachtlijsten omdat de nood zo groot is: vooral het ontbreken van een ondernemersnetwerk, of toegang tot de juiste ondersteuning maakt dat wij deze vrouwen zo makkelijk aantrekken.”

De negentienjarige onderneemster, Mariama Baldé, richtte dankzij de begeleiding van #SheDIDIT het Cosmetica merk ‘PrettyLittleGlow’ op en verkoopt haar producten in de SheHUB. “Van kleins af aan wist ik dat ik een eigen bedrijf wou opstarten, maar had geen idee waar te beginnen. Dankzij de business coaching van #SheDIDIT heb ik de nodige kennis en vaardigheden verworven om deze droom te realiseren. Ik ben dan ook heel tevreden dat ik mijn producten kan verkopen in de SheHUB. Zo kan ik ervaring opdoen in de verkoop en tegelijkertijd een netwerk opbouwen van onderneemsters.”

Vlaams minister van Samenleven, Gwendolyn Rutten: “Iedereen die wil ondernemen moet hier ook de kans toe krijgen. Innovatie moet worden toegejuicht, niet worden ontmoedigd. Met initiatieven zoals deze wordt de drempel naar het ondernemerschap verlaagd en stimuleren we de goesting om te ondernemen.”

Willem-Frederik Schiltz, Open Vld-fractieleider in het Vlaams Parlement: “Ondernemers zien en grijpen kansen, maar creëren vooral ook kansen voor anderen. #SheDIDIT maakt dit heel concreet, door ruimte te creëren voor nieuwe en jonge onderneemsters. Ze laten ons zo zien wat er allemaal echt mogelijk is, wanneer we talent en ambitie stimuleren.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder