Sla navigatie over

86% minder aanvragen voor slooppremies in 2021

In Vlaanderen daalt het aantal aanvragen voor slooppremies met 86 procent. Waar er in 2019 nog 2.336 premies werden aangevraagd, zijn er dat in 2021 nog slechts 330. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Zuhal Demir op een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Steven Coenegrachts. “Afgelopen jaar werden er minder premies aangevraagd ondanks dat het bedrag van de premie werd opgetrokken van 7.500 naar 10.000 euro. Velen zullen gekozen hebben voor de federale maatregel van het verlaagde Btw-tarief. De twee premies zijn namelijk niet te combineren. Maar van waar de steun ook komt, renovatie moeten we blijven stimuleren. Verouderde woningen afbreken en deze vervangen door nieuwbouw is een win-win: voor onze economie, voor het klimaat, voor het wooncomfort én voor de woonkost met de huidige hoge energieprijzen”, zegt Coenegrachts.

Voor aanvragen van omgevingsvergunningen vanaf 1 oktober 2018 kunnen particulieren een sloop- en heropbouwpremie aanvragen. Voor de afbraak en de heropbouw van een woning of appartementsgebouw in Vlaanderen kregen zij voor aanvragen tot eind 2020 een premie van 7.500 euro. Vanaf 2021 werd de premie opgetrokken tot 10.000 euro. In dertien centrumsteden (Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas) worden geen premies uitgekeerd. Particulieren genieten daar al van een Btw-tarief van zes procent bij sloop- en heropbouwwerken.

Van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022 is dat verlaagde Btw-tarief van zes procent uitgebreid naar heel het Belgisch grondgebied. Het verlaagde Btw-tarief en de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie cumuleren is echter niet mogelijk. Vlaams Parlementslid Steven Coenegrachts (Open Vld): “Het is goed dat er zowel Vlaams als federaal steunmaatregelen beschikbaar zijn, want renoveren is en blijft belangrijk. Hoogstwaarschijnlijk hebben particulieren vorig jaar de afweging gemaakt en het verlaagde Btw-tarief van zes procent verkozen boven de Vlaamse premie van 10.000 euro. In 2021 werd er in België namelijk 16.662 keer beroep gedaan op het verlaagde Btw-tarief. Maar liefst 14.791 aanvragen, 89 procent, kwamen uit Vlaanderen.”

In 2019 ontving de Vlaamse overheid nog 2.336 aanvragen voor een slooppremie. In 2020 kwamen er 1.461 aanvragen binnen. In 2021 zien we een saldo van nog maar 330 premies. “Kortom: het aantal daalt met maar liefst 86 procent op twee jaar tijd. Zoals gezegd kan die daling te wijten zijn aan de uitbreiding van het verlaagde federale Btw-tarief”, aldus Coenegrachts. “Hoe dan ook is er nog veel werk om de klimaatambities waar te maken. Ik denk aan het Vlaamse klimaatakkoord met een renovatieverplichting binnen de vijf jaar na aankoop van een woning. Beide steunmaatregelen moeten dus onder de aandacht gebracht blijven worden. De onbekendheid van de premie was in het verleden al een heikel punt. Het ontgaat veel verbouwers dat ze de keuze hebben tussen de sloop- en heropbouwpremie en het lagere Btw-tarief. Dat moet nog duidelijker gemaakt worden, zodat mensen die de premie verkiezen, ze ook aanvragen én ontvangen.”

Van de 140 goedgekeurde premies in 2021 spant de provincie Oost-Vlaanderen de kroon (47) en bengelt Limburg onderaan (14).

     

2021

Antwerpen

22

Limburg

14

Oost-Vlaanderen

47

Vlaams-Brabant

19

West-Vlaanderen

38

Totaal

140

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder