Sla navigatie over

9 op 10 huisartsen geven aan dat werkdruk onhoudbaar is: extra maatregelen op komst

Er komen maatregelen om de werkdruk bij huisartsen te verlichten. Dat blijkt uit antwoord van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke aan Kamerlid Robby De Caluwé tijdens het vragenuur. “Uit onderzoek blijkt dat 9 op 10 huisartsen tegen een burn-out aanzit, en als we zo voortdoen hebben we binnenkort gewoon geen huisartsen meer. De afschaffing van het ziektebriefje voor 1 dag, zoals huisartsenvereniging Domus Medica voorstelt, is niet aan de orde. We hebben een totaalpakket aan ingrepen nodig”, aldus De Caluwé.

Domus Medica, de vereniging van huisartsen, trekt opnieuw aan de alarmbel. Ze brengen het rapport 2030 uit waarbij honderden huisartsen 6 maanden aan hebben gewerkt. Eén van de voorstellen is om het ziektebriefje af te schaffen. Kamerlid De Caluwé (Open Vld) vraagt Minister Vandenbroucke (Vooruit) naar oplossingen: “Maar liefst 88 procent van de huisartsen geeft aan dat ze kampen met symptomen of klachten van burn-out, zo blijkt onderzoek van Medi Quality. Met elke arts die uitvalt of een andere job zoekt, neemt de werkdruk nog toe op de overblijvende dokters. Noodgedwongen moeten ze soms voor bepaalde tijd een patiëntenstop invoeren, waardoor bijvoorbeeld kankers en andere ernstige ziektes te laat opgemerkt worden.”

Minister Vandenbroucke gaf in zijn antwoord mee dat hij het volledig eens is met de maatregelen die Domus Medica voorstelt. Vandenbroucke is bovendien voorstander van de afschaffing van het ziektebriefje voor 1 dag. Voor Open Vld is dat momenteel niet aan de orde. “Werknemers kunnen nu reeds 3 losse dagen per jaar afwezig zijn zonder een ziektebriefje te moeten voorleggen. Laat ons de impact daarvan op het absenteïsme onderzoeken. Er moet vooral een allesomvattend plan aan maatregelen komen.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder