Sla navigatie over

Laat garages kleine herkeuring auto’s doen

We willen allemaal dat we zelf en onze vrienden, geliefden, familie veilig thuis geraken elke dag. Daarvoor moeten we enerzijds verkeersregels volgen. Anderzijds speelt de staat van ons voertuig ook een grote rol. Daarom dat de overheid terecht streng erop toeziet dat voertuigen in orde zijn. Dat neemt niet weg dat met de auto naar de keuring zo één van de dingen moet zijn waar we het meest tegen op kijken. Je moet je naar één van de 43 keuringscentra begeven om daar dan in een lange wachtrij te gaan staan tot het eindelijk je beurt is. 

In 2021 werden er maar liefst 3,3 miljoen keuringen uitgevoerd. Gelukkig krijg meer dan 80 procent van de personenvoertuigen meteen een groen keuringsbewijs. 1 procent krijgt een rood keuringsbewijs en wordt meteen verboden in het verkeer. Een kleine 15 procent krijgt een rood keuringsbewijs met een beperkte geldigheid van vijftien dagen. Voertuigen die dit zogenaamde code 2 keuringsbewijs moeten nagezien worden en binnen de vijftien dagen herkeurd worden. Het gaat over kleine herstellingen zoals het juist afstellen van de lichten bijvoorbeeld. Die herkeuring brengt opnieuw heel wat frustratie met zich mee: Vrijaf nemen en eventueel opvang regelen, aanschuiven en betalen. Het gaat over zo’n 200.000 keuringen per jaar. 

Volgens Vlaams Parlementslid Marino Keulen kan er veel frustratie uitgespaard worden. In de commissie Mobiliteit stelde hij aan Vlaams minister van Mobiliteit en partijgenoot Lydia Peeters voor om die kleine herstellingen gewoon bij de garage te laten doen. Die kan het herstellingscertificaat digitaal overmaken aan het keuringstation. 

Volgens Keulen is dit goed voor de klant, want die moet voor een eenvoudige herstelling niet meer heel zijn agenda omsmijten en staan aan te schuiven. Het is goed voor de verkeersveiligheid en dus alle weggebruikers, want door het gemakkelijker te maken, zorg je ervoor dat mensen het sneller zullen doen. Het is tenslotte ook goed voor de keuringscentra, die vandaag de druk soms moeilijk aankunnen.

Keulen: “De overheid moet de regels handhaven. Maar ze kan dat ook op een klantvriendelijke manier doen. Geeft automobilisten daarom de vrijheid om kleine herkeuringen te laten doen bij een garage, waar en wanneer het hun het beste uitkomt. Laat ons dit soort onnodige frustratie wegwerken. Daar wordt iedereen beter van. ” 

Minister Peeters reageerde enthousiast. Ze heeft een audit besteld over de werking van de keuringscentra en gaat bekijken of het inderdaad niet gemakkelijker kan: “We moeten snel tot meer efficiëntie in heel de werking van de keuringscentra komen. We moeten kijken wat we kunnen veranderen en vereenvoudigen. We moeten inzetten op klantgerichtheid, maar telkens met enerzijds verkeersveiligheid en anderzijds milieutechnische aspecten in het achterhoofd.”

Eén van de stellingen op de Liberaal Vuur congressen van Open Vld ging overigens over de autokeuring. Open Vld wil af van een aantal betuttelende overheidsinitiatieven, waaronder ook de autokeuring zoals we die vandaag kennen. De bedoeling is om te evolueren naar een systeem van erkende garagisten zoals in Nederland. Kamerlid en toenmalig congrestrekker Marianne Verhaert reageert heel tevreden op het concrete voorstel en het bevredigende antwoord van haar partijgenoten. Verhaert: “Hiermee zetten we een belangrijke stap voor om land minder betuttelend, meer klantvriendelijk en daarom ook sterker te maken.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder