Sla navigatie over

De Senaat vraagt unaniem aan de regering om bijstand tegen straffeloosheid van oorlogsmisdaden in Oekraïne.

Sinds de Russische invasie in Oekraïne komen steeds meer Russische oorlogsmisdaden aan het licht. Om slachtoffers te steunen en daders te vervolgen moet er snel voldoende bewijsmateriaal verzameld worden. Daarom keurde de Senaat bij spoed een resolutie hierover goed van Senator Els Ampe. Nederland deed het België al voor.

De goedgekeurde resolutie vraagt aan de Belgische Regering om een brede waaier acties te ondernemen zoals het steunen van het onderzoek van de aanklager bij het Internationaal Strafhof, het veroordelen van de Russische wandaden en het ondersteunen van de gemeenschappelijke onderzoeksteams om misdaden ter plaatse te registreren.

België moet de talloze Oekraïense slachtoffers van Russische oorlogsmisdaden steunen in hun strijd voor rechtvaardigheid door hen juridische bijstand, opvang en geestelijke gezondheidszorg te verlenen. Zowel in Oekraïne als in ons land”, aldus Senator Els Ampe.

Voor verkrachte Oekraïense vrouwen die naar ons land zijn gevlucht, vraagt de Senaat kosteloze hulp bij abortusklinieken.

Het opzettelijk doden, zoals bij het uitvoeren van buitengerechtelijke executies, is een oorlogsmisdaad. Willekeurige en onevenredige aanvallen met criminele bedoelingen zijn ook oorlogsmisdaden. “De willekeurige Russische aanvallen op dichtbevolkte wijken, scholen en ziekenhuizen in Oekraïne zijn schandelijk, gruwelijk en onaanvaardbaar”, aldus Senator Els Ampe.

Voorlopig onderzoek van VN-waarnemers heeft alleen al in Boetsja – de voorstad van Kiev die wereldnieuws werd door de lichamen die vluchtende Russen op straat achterlieten – vijftig gevallen geboekstaafd van standrechtelijke executies van burgers. Volgens de VN kunnen die worden aangemerkt als oorlogsmisdaden. De moord op 300 andere burgers wordt nog onderzocht, evenals 75 gevallen van seksueel geweld.

Ook Amnesty International heeft een uitvoerig rapport uitgebracht op 6 mei 2022. Amnesty documenteerde onwettige luchtaanvallen op Borodyanka en buitengerechtelijke executies in onder meer Boetsja, Andriivka, Zdvyzhivka en Vorzel.

Overlevenden vertellen ook over groepsverkrachtingen, verkrachting onder schot en in het bijzijn van kinderen. De mate waarin dit voorkomt, moet onderzocht worden. “In zowat elk bevrijd Oekraïens dorp groeit het aantal meldingen van mensenhandel, seksueel geweld, uitbuiting, verkrachting en misbruik van vrouwen en kinderen. De urgentie van deze resolutie is groot”, zegt Senator Ampe.

“Alle rechtsprocessen of -mechanismen moeten ingezet worden om verdachten van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en genocide in eerlijke processen te berechten. Hiertoe bepleit de Senaat de oprichting van een speciaal internationaal tribunaal voor de oorlogsmisdaden  in Oekraïne en vraagt ze aan de regering om hiertoe steun te zoeken bij de internationale partners en organisaties en dan in het bijzonder de Verenigde Naties.”, besluit Senator Ampe.

De resolutie werd mede ingediend door de senatoren Orry Van de Wauwer (CD&V), Annick Lambrechts (Vooruit), Fourat Ben Chikha (Groen), Philippe Courard (PS), Hélène Ryckmans (Ecolo), en Gaëtan Van Goidsenhoven (MR).

De resolutie werd goedgekeurd. met 34 stemmen. De PTB/PVDA onthield zich.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder