“Verkrachting is mentale moord” – Goede Liekens
In het parlement haalde Open Vld-kamerlid Goedele Liekens scherp uit naar alle daders van verkrachting. “Verkrachting is mentale moord”, zei Liekens. “Slachtoffers zitten levenslang met mentale en financiële ellende. En daders krijgen na 5 jaar al een enkelband.” Liekens riep minister van Justitie Van Quickenborne op om slachoffers eindelijk centraal te zetten.
Open Brief
Deze week beroerde Wout, de zoon van een vrouw die verkracht en zwaar mishandeld werd, met een pakkende open brief. “De vrouw werd verkracht tijdens het joggen, gewoon in een park”, zei Goedele Liekens vandaag in het parlement. “Vijf jaar later zit zij nog elke dag met de pijn en de ellende van die verkrachting. Ze zegt zelfs dat ze liever dood wil. Het is een bijzonder duidelijk statement voor wie zich afvraagt wat de impact en ravage van een verkrachting kan zijn”.
Volgens Goedele Liekens ging de open brief van zoon Wout door merg en been. “Zij zeggen dat ze zich door justitie in de steek voelen gelaten. De straffen zijn naar hun gevoel niet streng genoeg. De dader vraagt nu, na één derde van zijn straftijd, een enkelband aan. Wout en zijn moeder zitten nochtans nog steeds in het midden van hun miserie. De mama diende zelfs een euthanasieaanvraag in.”
Nieuwe strafwet
Maar is nog meer, zegt Goedele Liekens: “Ook financieel blijkt het zwaar. Zij moeten zelf voor heel wat kosten opdraaien”. Liekens vraagt zich dan ook af de nieuwe seksuele strafwet die vorige week werd gestemd, deze mensen zal kunnen helpen. “En dat natuurlijk juridisch gezien, maar zeker ook financieel.”
Volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne is dat inderdaad de bedoeling van die nieuwe strafwet. “De nieuwe strafwet komt geen dag te vroeg”, zei Van Quickenborne. “We moeten durven toegeven dat justitie, politie en slachtofferhulp in het verleden vaak heeft gefaald. En daar komt nu verandering in. Met de nieuwe wet verdubbelen we de maximumstraf op verkrachting.”
Slachtoffer centraal
Van Quickenborne verwees ook naar een opvallende passage in de open brief. “Het viel me op dat Wout vooral vroeg om het slachtoffer centraal te plaatsen in de manier waarop we communiceren met slachtoffers. Zij worden te vaak weinig empathisch aangesproken door justitie. Maar ook dat er meer financiële hulp is. Daarom hebben we de bedragen opgetrokken tot 125.000 euro voor hulp.”
Maar, justitie kan niet alles oplossen, vindt Van Quickenborne. “Ook de deelstaten hebben een verantwoordelijkheid. Ik vind het onaanvaardbaar dat sommige slachtoffers in Vlaanderen tot twee jaar moeten wachten om geholpen te worden van hun trauma af te raken. We moeten allemaal aan hetzelfde zeel trekken om dit op te lossen.”
Ook Goede Liekens beaamt dat. “Dat slachtoffers centraal moeten staan is natuurlijk waar het over gaat”, antwoorde Liekens. “Verkrachting is eigenlijk een mentale moord. En dat blijkt hier ook weer duidelijk. Slachtoffers hebben levenslange ellende te dragen. Het is heel belangrijk dat we dat beseffen, zodat we de juiste stappen kunnen nemen. Want alleen zo kunnen we gerechtigheid geven. En alleen zo kunnen we zorgen dat mensen aangifte doen. Want, wij kunnen fantastische wetten maken, maar als mensen geen aangifte doen zijn we met die wetten niets.”