Sla navigatie over

Aangepaste win-winlening goedgekeurd

Investeren in een bevriende onderneming om de hoek wordt straks aantrekkelijker met belastingvoordeel tot 1 875 euro per jaar.

Deze ochtend is de uitbreiding van de win-winlening goedgekeurd in de commissie Economie van het Vlaams Parlement. Vlaanderen wil met dit instrument mensen aanmoedigen te investeren in de kleine onderneming om de hoek. Dat levert meer economische return op dan het geld op een spaarboekje te laten staan, is de filosofie. ‘Vlamingen meer laten investeren in de eigen Vlaamse economie’, staat centraal in het relanceplan van de Vlaamse Regering. De goedkeuring van de uitbreiding van de win-winlening is daar een eerste stap in.

De win-winlening bestaat al sinds 2006. Daarmee krijg je een fiscaal voordeel in ruil voor een achtergestelde lening aan lokale KMO’s. Wie de lening geeft, “wint” daarbij jaarlijks een belastingvermindering van 2,5% op het geleende bedrag. Gaat de onderneming waaraan je leent failliet, krijg je bovendien een deel van het geleende bedrag terug in de vorm van een extra belastingvermindering. De onderneming die ontleent wint eveneens: zij krijgt een goedkope lening, met een vastgelegde maximumrente.

De win-winlening bestaat dus al even maar heeft tot nu toe een beperkt succes. In 2019 werden er 2.630 win-winleningen gegeven. Dat is minuscuul in vergelijking met de totale financiering die lokale ondernemingen jaarlijks nodig hebben.

Daarom wordt het instrument nu aantrekkelijker gemaakt. Ten eerste worden de maximumbedragen opgetrokken. Het maximum te ontlenen bedrag per onderneming wordt verhoogd van 200.000 euro naar 300.000 euro. Per persoon ga je voortaan 75.000 euro kunnen uitlenen, waar dit vroeger 50.000 euro was. Als je 75.000 euro kan lenen aan een bevriende onderneming, is het maximum belastingvoordeel dus voortaan 1.875 euro.

Je kan voortaan ook kiezen om de lening flexibel te laten lopen: van 5 tot 10 jaar. Vroeger was dit een vaste periode van 8 jaar. Mocht het bedrijf waaraan je leent failliet gaan, dan krijg je voortaan 40% van het geleende bedrag terug van de Vlaamse overheid in de vorm van een extra belastingvermindering. Voorheen was dat 30%.

Volgens Vlaams Parlementslid en verslaggever van het decreetvoorstel Maurits Vande Reyde is de nieuwe win-winlening een zeer goede zaak. “Er staat meer dan 280 miljard euro op de Belgische spaarboekjes te slapen. Dat terwijl onze KMO’s in deze moeilijke coronatijden schreeuwen om extra financiering. De Vlaming spaart en bouwt graag, maar investeert te weinig in eigen KMO’s. Investeren in ondernemerschap heeft jammer genoeg nog steeds een negatief imago. Onterecht. Onze Vlaamse KMO’s behoren tot de meeste betrouwbare van de wereld. De nieuwe win-winlening is een eerste stap om investeringen in eigen bedrijven opnieuw sexy te maken. Ik hoop dat elke Vlaming die er de middelen voor heeft er ook gebruik van maakt.”

Volgens het liberale parlementslid moet ook het aankopen van aandelen aantrekkelijker gemaakt worden. Er is volgens hem daarvoor “nood aan een Vlaamse Cooreman-Declerq”, de befaamde Belgische wet uit de jaren ’80 die het kopen van aandelen fiscaal stimuleerde.

De kans dat zo’n Vlaamse variant er komt, is groot. Er liggen twee concrete plannen op tafel om het kopen van Vlaamse bedrijfsaandelen aantrekkelijker te maken. Met het “vriendenaandeel” ga je binnenkort fiscaal beloond worden voor het aankopen van aandelen bij een lokale onderneming. Net zoals bij de win-winlening dus, maar met de kans op waardestijging van de aandelen erbij. Er is ook nog het geplande Welvaartsfonds. Daarin ga je als kleine belegger voordelig aandelen kunnen kopen in Vlaamse KMO’s. De Vlaamse Regering zou dit fonds via PMV met 240 miljoen euro spijzen. Wanneer het vriendenaandeel en het Welvaartsfonds goedgekeurd worden in het parlement, is nog niet bekend.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder