Sla navigatie over

Aantal toewijzingen van sociale woningen in stijgende lijn

In de Vlaamse centrumsteden stijgt het aantal toewijzingen van sociale woningen aan kandidaat-huurders met 12% in 2017 ten opzichte van 2014. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele op een schriftelijke vraag van Open Vld-parlementslid Mercedes Van Volcem. Vooral Aalst, Antwerpen, Kortrijk en Turnhout zitten in de lift. “De stad Antwerpen spant nog altijd de kroon door in 2017 maar liefst 1.658 kandidaat-huurders een sociale woning aan te bieden”, zegt Mercedes Van Volcem.

De Vlaamse Regering leverde de afgelopen jaren belangrijke inspanningen om bestaande sociale woningen te renoveren en extra sociale woningen bij te bouwen. Dit resulteerde vorige legislatuur in recordinvesteringen op vlak van sociale huisvesting. Ook de komende jaren worden deze inspanningen voortgezet. Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) vroeg zich af wat het effect is van deze extra inspanningen op het aantal toewijzingen van sociale woningen aan kandidaat-huurders in de Vlaamse centrumsteden. “We stellen vast dat er in de helft van de centrumsteden een stijging is van het aantal toewijzingen. In West-Vlaanderen is dat zelfs bij 3 op de 4, alleen Roeselare kent een daling van 31% de voorbije jaren. Kortrijk kende de grootste stijging en deed onder burgemeester Van Quickenborne in 2017 maar liefst 277 toewijzingen. Ook in Brugge zit het aanbod de voorbije jaren in stijgende lijn”, aldus Mercedes Van Volcem.

Toewijzingen bij andere nationaliteiten

Wanneer we specifiek naar het aantal niet-Belgen kijken die een sociale woning krijgt toegewezen in een centrumstad, merken we daar een nog sterkere groei. Terwijl het in 2014 om 982 niet-Belgen ging, komt men in 2017 aan een totaal van 1.227. Dit komt neer op een stijging van 25% en maakt 30% van het totale aantal toewijzingen in centrumsteden uit. Over alle Vlaamse provincies heen waren andere nationaliteiten in 2014 goed voor 1.537 toewijzingen, terwijl zij in 2017 uitkwamen op 2.095. Dit is een toename van 36% en goed voor ongeveer een vijfde van het totale aantal toewijzingen (11.044).

De categorie niet-Belgen zou in principe nog onderverdeeld moeten worden in een groep ‘EU-burgers’, ‘niet EU-burgers’, en ‘onbekend’. De nationaliteit van deze laatste groep is onder meer onbekend omdat sommige huisvestingsmaatschappijen de nationaliteit simpelweg niet bijhouden. Bij de groep ‘onbekend’ zitten dus allicht ook veel Belgen. Mercedes Van Volcem maakt hier een kanttekening bij: “We zien dat het aantal niet-Belgen in Vlaamse sociale woningen al jaren rond de 15 à  20 % schommelt. Het effect van de vluchtelingencrisis van 2015 op het aantal immigranten in sociale woningen is dus niet significant, in tegenstelling tot wat partijen zoals Vlaams Belang constant beweren.”

“Desondanks de stijgende inspanningen van deze Vlaamse Regering merken we dat de wachtlijsten er niet korter op worden. Het bijbouwen van nog meer sociale woningen zal dus niet voldoende zijn. In de nabije toekomst liggen er wel nog wat veranderingen in het verschiet op vlak van sociale huisvesting. Zo staat er in het Vlaams Regeerakkoord dat de toewijzing van sociale woningen straks chronologisch zal gebeuren en dat het puntensysteem van de sociale verhuurkantoren wordt afgeschaft. Steden en gemeenten kunnen daarentegen wel (maximaal) 50% van het aanbod toewijzen aan specifieke doelgroepen. Dit kunnen bijvoorbeeld alleenstaande ouders zijn die meteen na een scheiding een woning zoeken als tijdelijke oplossing”, besluit Van Volcem.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder