Sla navigatie over

Achter de lens van Alexanders fotograaf

De redactie van ons ledenmagazine Blauw nam een kijkje achter de schermen van de politiek. Adviseur, woordvoerder, secretariaatsmedewerker of social media goeroe: ze vormen allen een onmisbare schakel in het succes van onze partijwerking. Deze editie laten we de fotograaf en grafisch ontwerper van onze premier aan het woord: Antwerpenaar Serch Carriere (43).

 

Hoe ben je in het vak gerold?

Serch: “Ik kom uit een creatief nest. Mijn vader is muzikant en zong vroeger in bekende showbands. Hij is afkomstig uit Frans-Guyana en mijn moeder uit Duitsland. Zelf ben ik drummer (bij de progressive metalband ‘Bear’, nvdr) maar als kind was ik ook hele dagen aan het tekenen. Een studie als grafisch vormgever en fotograaf lag dus voor de hand. Eerst in Mechelen, daarna aan het Brusselse Sint-Lukas. Ik heb daarna voor verschillende bedrijven gewerkt en ben de vaste fotograaf van de nationale basketbalploegen, de Belgian Lions en Cats. Sport- en actiefotografie was mijn ding. Zelf speelde ik in mijn jongere jaren trouwens bij de Antwerp Giants.”

Hoe ben je bij Alexander terecht gekomen?

“De vorige fotograaf van Alexander is een vriend van mij. Ik ben een paar keer ingevallen voor hem. Toen hij ermee stopte, vroeg Alexander me om fulltime in dienst te komen. Daar heb ik niet over getwijfeld.”

Wat maakt het zo interessant om voor hem te werken?

“De politiek zelf zegt me niet zoveel. Ik blijf bij mijn leest! (lacht) Alexander is gewoon een heel aangename persoon. Ik zou zeker niet voor iedereen in de politiek kunnen werken. Daarnaast moet ik nu uit mijn comfortzone komen: het parlementaire halfrond is een heel andere arena dan een sportstadium. Het is een fijne uitdaging om met mijn beelden een verhaal te vertellen over Alexander, zonder dat er woorden nodig zijn.”

Is het ‘beeld’ belangrijker geworden in de politiek sinds de opkomst van sociale media?

“Beelden zijn in de hele politieke geschiedenis belangrijk geweest. Nu gebruiken we ze gewoon ook in een ander medium dat we volledig zelf in handen hebben. Vroeger waren politici afhankelijk van een persfotograaf en een krant of magazine om hen in beeld te brengen. Nu maken we zelf de foto’s en plaatsen we ze op onze eigen kanalen, sneller dan ooit. Mensen lezen nu hun ‘magazine’ van vroeger gewoon op hun smartphone via de sociale media. Elke politicus moet dus wel werken aan zijn online imago en daarbij zijn goeie beelden onmisbaar.”

Hoe ga je daarbij te werk?

“Er worden talloze persfoto’s van de premier gemaakt. Ik probeer hem dus vooral vanuit een ander perspectief in beeld te brengen en te tonen. Dat kan omdat ik natuurlijk meer toegang tot hem heb, zowel in tijd als ruimte. Ik kan dus leuke ‘behind the scenes’ beelden maken, de sfeer weergeven op kantoor enzovoort. Die beelden zijn uniek en bieden een meerwaarde aan de volgers. Het is leuk om op exclusieve locaties zoals een Europese top te mogen werken, maar ik fotografeer Alexander trouwens het liefst in een apolitieke context, dan komt de persoon echt in beeld.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder