Sla navigatie over

Achterstand investeringssteun landbouwers blijft (te) groot

Via het VLIF (Vlaams Landbouwinvesteringsfonds) geeft de Vlaamse overheid onder bepaalde voorwaarden steun aan land- en tuinbouwers die investeren in een aangepaste bedrijfsstructuur. Vandaag zijn 5.437 van de 5.605 hangende VLIF-dossiers nog niet afgehandeld.

Op vraag van Vanderjeugd beloofde de huidige minister alvast in de commissie om zeker nog 850 van die dossiers tegen het einde van het jaar af te handelen. "Nochtans had de vorige Vlaamse regering beloofd om die achterstand nog dit jaar helermaal weg te werken. Vlaamse landbouwers hebben het lastig en moeten hun openstaande rekeningen kunnen vereffenen. Dat ze nog langer moeten wachten op een beslissing over hun vraag naar investeringssteun, maakt het voor hen niet makkelijker,” zegt Vanderjeugd.

Vorige Vlaamse regering kwam belofte niet na

Uit de cijfers die Vanderjeugd opvroeg, blijkt ook dat nog 95% van de 2.635 geregistreerde dossiers uit 2013 op een beslissing wachten. Vanderjeugd verwijst vooral naar het feit dat 745 dossiers in de varkenshouderij en 1.351 dossier uit de fruitteeltsector, twee sectoren die het heel moeilijk hebben door de Russische importban, nog wachten op een beslissing. “De Vlaamse regering zou hen al een flinke stap vooruit kunnen helpen door deze aanvragen snel te behandelen en de subsidies uit te betalen,” zegt Vanderjeugd.

Vanderjeugd hoopt dat de nieuwe minister van Landbouw snel de nodige maatregelen treft om haar administratie aan te zetten tot de nodige efficiëntie. “Want voor veel Vlaamse landbouwers staat het water al langer tot aan de lippen,” besluit Vanderjeugd. 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder