Sla navigatie over

AFSCHAFFING ROAMING: Goed nieuws voor consumenten en bedrijven

Als u op reis gaat in de zomer van 2017 zal u niet langer extra moeten betalen als u surft, belt of telefoneert in de Europese Unie. Dat zijn de drie Europese instellingen vannacht overeengekomen. Men zal overal in Europa exact op dezelfde manier en tegen dezelfde kost kunnen bellen als in eigen land. Met het compromis komt een einde aan jarenlang onderhandelen over het afschaffen van de roamingtarieven.

Liberalen trokken aan de kar

Alexander De Croo, vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom: “België heeft altijd de kar getrokken om de roamingtarieven af te schaffen. Nationale tariefmuren hebben geen plaats in het Europa van vandaag. Dat er nu eindelijk zicht komt op de afschaffing van roaming is een goede zaak. Consumenten zullen zonder kopzorgen hun gsm of smartphone in de hele Europese Unie kunnen gebruiken. Ook voor bedrijven is dit goed nieuws.”

Philippe De Backer, Europees Parlementslid: "De Commissie en het Parlement wilden de roaming zo snel mogelijk afschaffen, maar sommige landen blokkeerden het dossier omdat ze hun nationale belang boven het belang van de Europese burgers en bedrijven plaatsten. Een fundamentele vergissing.”

Fair use policy

Vanaf juni 2017 wordt roaming helemaal afgeschaft. In tussentijd zullen de kosten al naar beneden gaan. De Commissie dwingt de telecombedrijven immers om een "fair use policy" toe te passen: de duurste roaming moet er nu al van tussen. Concreet zullen vanaf 30 april 2016 de prijzen dalen: nog maximum 0,05 euro per minuut extra vanuit het buitenland, 0,02 euro voor een sms en 0,05 euro per megabyte data. In vergelijking met vandaag betekent dat tarieven die drie tot vier keer lager liggen.

Eengemaakte digitale markt

"De afschaffing van de roamingkosten zal ook de digitale economie een extra boost geven: mensen zullen binnen Europa altijd en overal makkelijk toegang hebben tot hun mobiele applicaties. Ook digitale innovaties zoals connected cars hebben nu een toekomst in Europa,”aldus Alexander De Croo.

"Als we in Europa willen gaan voor innovatie, voor digitale vooruitgang, voor groei, dan is de afschaffing van de roaming al een eerste stap in de goede richting van een eengemaakte digitale markt,” besluit Philippe De Backer.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder