Sla navigatie over

Afschaffing roaming: ‘Hoop dat andere operatoren volgen met snellere afschaffing’

Alexander De Croo, vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom: “België heeft altijd de kar getrokken om de roamingtarieven af te schaffen. Nationale tariefmuren hebben geen plaats in het Europa van vandaag. Consumenten moeten zonder kopzorgen hun gsm of smartphone in de hele Europese Unie kunnen gebruiken. Ik ben dan ook tevreden dat verschillende Belgische telecomoperatoren hun tarieven verlagen en hun roamingpaketten uitbreiden. Sommigen schrappen nu reeds alle roamingkosten. Ik hoop dat de andere Belgische telecomoperatoren dat voorbeeld volgen."

De Europese Commissie, de Europese Raad en het Europees Parlement beslisten vorig jaar om de roamingkosten voor bellen, het sturen van tekstberichten (sms) en het gebruik van mobiel internet in andere EU-landen en binnen de Europese Economische Ruimte vanaf 15 juni 2017 volledig te verbieden. 

Eind deze week wordt een eerste belangrijke stap gezet: vanaf 30 april 2016 zijn de roamingkosten die bovenop de kosten in het thuisland komen geplafonneerd.  Concreet gelden dan volgende kostenplafonds bovenop de nationale tarieven (excl. btw):

  • max. 0,05 euro per minuut voor bellen vanuit het buitenland;
  • max. 0,01 euro per minuut voor gebeld worden in het buitenland;
  • max. 0,02 euro per verstuurde sms;
  • max. 0,05 euro per megabyte voor het gebruik van mobiel internet.

 

Digitale groei en innovatie

"De afschaffing van roamingkosten zal ook de digitale economie in Europa een extra boost geven. Als we in Europa willen gaan voor innovatie, voor digitale vooruitgang, voor groei, dan is de afschaffing van roaming een eerste stap in de goede richting van een eengemaakte digitale markt," besluit Alexander De Croo.

Overzichtstabel voor tarieven andere EU-landen en binnen de Europese Economische Ruimte (excl. btw)

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder