Sla navigatie over

Afstandsonderwijs: let op voor ‘fake education’

Afstandsonderwijs zit in de lift. Heel wat mensen maken er gebruik van om zich bij of om te scholen. In sommige gevallen kan je er zelfs Vlaamse opleidingscheques of steun via de KMO-portefeuille  voor krijgen. “Toch is waakzaamheid geboden,” zegt Ann Brusseel, die een uitgebreid onderzoek heeft gedaan en de ministers hierover ondervraagd in het parlement. Ook experten stellen zich vragen bij de kwaliteit van heel wat van die opleidingen en spreken zelfs van “fake education”.   

U wilt leren omgaan met autisme of kinderen et ADHD? Of gaat u liever aan de slag als dierentherapeut of alternatieve voedingsdeskundige? U kunt daarvoor terecht bij verschillende private opleidingscentra, waarbij u van thuis uit een diploma kunt halen. Zij schermen vaak met een erkenning van de Vlaamse overheid. “In werkelijkheid gaat het vaak om omstreden cursussen", zegt Ann Brusseel. “Talloze oud-studenten voelen zich misleid en hebben al klacht ingediend.”

Vragen bij kwaliteit opleidingen

Ann Brusseel heeft verschillende van die opleidingscentra grondig doorgelicht. “Op hun websites benadrukken ze dat de kwaliteit van hun opleidingen gegarandeerd is”, zegt Brusseel. “Dit klopt totaal niet.” Sommige centra zijn erkend door het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen. “Ze gebruiken die erkenning als een kwaliteitskeurmerk, terwijl de erkenning louter op formele gronden plaatsvindt. Er wordt niet gekeken naar de kwaliteit van de opleidingen. Wel krijgen werkgevers vanuit de zogeheten kmo-portefeuille van de overheid deels een financiële tegemoetkoming als hun werknemers bij zo’n instituut les volgen.”

Bedrog

Ann Brussel spreekt van bedrog. ”Deze centra verkopen cursussen met diploma’s die totaal waardeloos zijn op de arbeidsmarkt”, zegt Brusseel. “Dit is een vorm van bedrog. Bovendien nemen zij de wind uit de zeilen van bijvoorbeeld een Centrum voor Volwassenenonderwijs. Dat biedt wel gegarandeerde en betaalbare kwaliteit.”

Brusseel ondervroeg in het parlement de ministers Muyters (werk) en Crevits (onderwijs) over de kwestie. "Als je weet dat je voor sommige van die opleidingen Vlaamse subsidies kan krijgen, moeten er toch el enkele alarmbellen afgaan," zegt Brusseel. De ministers zeggen zelf niet te kunnen optreden, maar beloofden wel om het mogelijke bedrog te laten onderzoeken via de (federale) economische inspectie.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder