Sla navigatie over

Aftrap Week van het Nederlands: KU Leuven lanceert app om Nederlands te verbeteren

Nederlands is dé sleutel tot de Vlaamse samenleving. Een goede kennis van de Nederlandse taal is noodzakelijk om sociale contacten te leggen maar ook cruciaal om werk te vinden. Naast het volgen van Nederlandse lessen is het belangrijk dat anderstaligen ook buiten het klaslokaal onze taal kunnen oefenen. Daarom zet Vlaanderen met Plan Samenleven sterk in op laagdrempelige manieren om Nederlands te leren. Het online leerplatform NedBox -ontwikkeld door KU Leuven- is één van zulke initiatieven. Als aftrap van de Week van het Nederlands lanceert NedBox nu ook een gloednieuwe mobiele applicatie zodat anderstaligen waar en wanneer ze willen Nederlands kunnen oefenen.

Het beheersen van het Nederlands is noodzakelijk voor een volwaardige participatie in onze Vlaamse samenleving. Het verwerven van de Nederlandse taal staat daarom centraal in het Vlaamse inburgeringstraject. Aan de hand van lessen Nederlands leren nieuwkomers de taal. Daarnaast krijgen nieuwkomers extra oefenkansen door op te trekken met een Vlaamse buddy of via vrijwilligerswerk. Ook buiten het inburgeringsbeleid zet de Vlaamse overheid sterk in op de Nederlandse taal. Via Plan Samenleven worden 92 Vlaamse lokale besturen ondersteund om Nederlandse ‘taalbadjes’ te organiseren. Door laagdrempelige activiteiten zoals praatcafés, kooklessen of stadswandelingen kunnen anderstaligen op een speelse manier hun Nederlands oefenen.

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers: “Een goede kennis van onze Nederlandse taal is cruciaal om volwaardig deel te nemen aan onze Vlaamse samenleving. Het is de verbindende factor om een gesprek aan te gaan met je buren, maar ook dé toegangspoort tot werk. Het afgelopen jaar maakte ik via Plan Samenleven 3,4 miljoen euro vrij om lokale besturen te ondersteunen in het organiseren van Nederlandse taalbadjes. In een jaar tijd hebben 92 lokale besturen al meer dan 63.000 anderstalige nieuwkomers bereikt om Nederlands te oefenen. Volgend jaar zijn we nog ambitieuzer en zetten 103 lokale besturen zich in om meer dan 83.000 anderstaligen Nederlands te laten oefenen.”

NedBox app

NedBox is een gratis online leerplatform waar anderstaligen Nederlands kunnen oefenen. Het platform werd in 2015 ontwikkeld door het Centrum voor Taal en Onderwijs van KU Leuven in samenwerking met een aantal partners en bereikte op acht jaar tijd meer dan 1,4 miljoen gebruikers.  Als aftrap van de Week van het Nederlands lanceert NedBox vandaag een mobiele applicatie zodat anderstaligen voortaan naast de oefeningen op de website, ook op hun telefoon Nederlands kunnen oefenen.

Coördinator NedBox Helena Van Nuffel: “Net als bij de NedBox-website zit je als gebruiker van de NedBox-app aan het stuur van je eigen leren. Je vindt er een brede waaier aan motiverende oefeningen en krijgt direct feedback. De app vertrekt van een kaart van een fictieve stad met herkenbare plaatsen en situaties waarbij gebruikers taaloefeningen kunnen maken. Zo kan je bij het ziekenhuis oefenen om de hulpdiensten te bellen of je aan te melden bij het onthaal. Vernieuwend zijn ook de spreekoefeningen waarin we gebruik maken van recente spraaktechnologie ontwikkeld door technologiebedrijf Linguineo. Beide NedBox-tools, de app en de website, zullen elkaar aanvullen en versterken.”

De NedBox-app maakt het mogelijk om op een laagdrempelige manier Nederlands te oefenen waar en wanneer je wilt. Dat bevestigen ook Major en Asmorom, nieuwkomers uit Eritrea die Nederlands leerden bij Ligo Leuven: “Wij werken als maaltijdkoerier en brengen met onze fiets eten bij mensen thuis. We moeten vaak wachten op een bestelling. Dan oefenen we graag met de NedBox-app. Zo duurt het wachten minder lang. En het is goed voor ons Nederlands!”

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers: “Een taal leer je niet alleen in een klaslokaal. NedBox is één van de oefenkansen Nederlands die via Plan Samenleven ondersteund worden. Via de nieuwe mobiele app kunnen anderstaligen Nederlands oefenen waar en wanneer ze dat willen. Zo stijgt hun taalniveau en openen er deuren op de arbeidsmarkt.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder