Sla navigatie over

Alexander De Croo naar World Economic Forum in Davos met focus op nieuwe economie en betere aanpak humanitaire crisissen

Alexander De Croo: “Onze wereld en onze economie zijn razendsnel aan het veranderen. Technologische mogelijkheden nemen maand na maand exponentieel toe. Ontwikkelingen op het vlak van big data, mobiele technologie en het internet-of-everything hebben een diepe impact op elk aspect van ons samenleven. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s en platformen in de deeleconomie zoals Uber. Maar het gaat veel verder. Nieuwe digitale spelers dagen gevestigde bedrijven in alle economische sectoren uit en dwingen hen hun klassieke businessmodellen te herzien en zichzelf heruit te vinden. Die evolutie gaat zo snel en is zo diepgaand dat we kunnen spreken van een nieuwe industriële revolutie. Als we binnen tien, twintig jaar terugkijken naar vandaag, zullen we vaststellen dat we aan de wieg stonden van een nieuwe economie."

Langetermijnstrategie voor Europa

Alexander De Croo is al langer actief binnen het World Economic Forum. Eerder was hij vice-voorziter van de vergrijzingsdenktank van het WEF en vorig jaar werd hij door het WEF geselecteerd als Young Global Leader. Hij is ook actief lid van de Global Agenda Council on Europe, een adviesraad binnen het WEF over Europese Zaken. Het is in die hoedanigheid dat het WEF aan minister De Croo vroeg om samen met onder meer de Zweedse oud-premier Carl Bildt een rapport over Europa te schrijven. In het rapport identificeren ze een reeks uitdagingen die de volgende twee jaar op Europa afkomen en blikken ze vooruit naar de “State of the Union” in 2026. Aan bod komen onder meer het versterken van de Europese economie na de economische en monetaire crisis, de uitdagingen op het vlak van migratie en het toenemend belang van de digitale economie.  De Croo hield net name de pen vast bij het luik over de Digitale Economie. Donderdag wordt het rapport in Davos overhandigd aan de aanwezige leden van de Europese Commissie, waaronder Frans Timmermans, Eerste Vice-President van de Europese Commissie.

Humanitaire crisissen

Minister De Croo zal op het World Economic Forum het woord nemen tijdens verschillende sessies die zowel betrekking hebben op de nieuwe economie als op de uitdagingen rond ontwikkelingen en humanitaire hulp. Zo leidt hij donderdag een discussie over de vraag of Europa klaar is voor deze nieuwe industriële revolutie, ingeleid door de Nederlandse premier Mark Rutte en Europees Commissaris Oettinger. Hij zal ook samenzitten met onder meer VN-secetrateris generaal Ban Ki-Moon en Wereldbank-voorzitter Jim Kim over een betere aanpak van de humanitaire crisissen. Samen met Peter Maurer, de voorzitter van het Internationale Rode Kruis, lanceert minister De Croo vrijdag een initiatief voor een betere financiering van de humanitaire noden. Op donderdagmorgen staat er het klassieke “Belgian Power Breakfast” op de agenda om ons land te promoten bij buitenlandse investeerders, in aanwezigheid van Eerste Minister Charles Michel en het Belgische koningspaar.

In de marge van het World Economic Forum staan ook een aantal bilaterale ontmoetingen gepland. Met President Alpha Condé spreekt hij verder over het nieuwe partnerschap tussen België en Guinee dat vorige week tijdens een officiële missie werd gestart, met Prof. Peter Piot spreekt hij over het voorkomen van pandemies en het post-ebola tijdperk, en met de CEO van Ericsson zal hij het onder meer hebben over de uitrol van 5G in Europa.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder