Sla navigatie over

Alexander De Croo tevreden met nieuwe Europese richtlijnen die netneutraliteit versterken

De EU-wetgeving rond netneutraliteit is sinds november 2015 van kracht. BEREC, de Body of European Regulators of Electronic Communications, publiceerde gisteren Europese richtlijnen hoe de EU-lidstaten de nieuwe regels rond netneutraliteit moeten interpreteren en toepassen. Aan de publicatie van de nieuwe richtlijnen ging een breed publiek consultatieproces vooraf waaraan zo’n 500.000 Europeanen deelnamen, een teken dat heel wat Europese burgers het belangrijk vinden hun digitale rechten te verdedigen.

De nieuwe richtlijnen verduidelijken onder meer het verbod voor internetproviders om internetverkeer te vertragen of te blokkeren. Tegelijk laten ze voldoende ruimte voor innovatie, zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s of geneeskunde op afstand. 

Minister De Croo is tevreden dat met dit nieuw en duidelijk Europees kader netneutraliteit versterkt wordt en alle EU-lidstaten de regels op dezelfde manier kunnen toepassen.

Alexander De Croo: “Met deze richtlijnen versterken de Europese regulatoren het vrij en open karakter van het internet. Zo maken de nieuwe richtlijnen het voor operatoren bijvoorbeeld onmogelijk om eigen internetdiensten te bevoordelen. Het is belangrijk dat alle diensten die over het internet lopen op dezelfde manier behandeld worden. Gebruikers verwachten dat het internet even vlot werkt als water uit de kraan. Er mag geen onderscheid gemaakt worden afhankelijk waarvoor je internet gebruikt.”

Ook internetactivisten reageren intussen positief op de nieuwe richtlijnen. "Europa is hiermee toonaangevend in de verdediging van een open, competitief en neutraal internet," liet de organisatie European Digital Rights (EDRi) weten na publicatie van de richtlijnen.

Minister De Croo vraagt aan de Belgische telecomregulator BIPT om de volgende jaren het open en neutraal karakter van het internet strikt te blijven bewaken op basis van dit wettelijk kader rond netneutraliteit.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder