Sla navigatie over

Alexander De Croo wil vierde mobiele netwerkoperator toegang geven tot Belgische markt

In het voorjaar van 2019 vindt er een nieuwe spectrumveiling plaats. Naast de bestaande mobiele frequenties waarvan de licenties in maart 2021 aflopen (900, 1800 en 2600 MHz-banden), zullen ook  nieuwe frequenties worden geveild, voornamelijk voor het gebruik van 5G vanaf 2020 (700, 1400, 3600 MHz-banden). Minister De Croo wil de veiling van de licenties aangrijpen om een vierde mobiel netwerk in ons land toe te laten. Dat zou gebeuren door een bepaald gedeelte van het spectrum voor te behouden voor een nieuwkomer.

Meer concurrentie en lagere prijzen:

Alexander De Croo: “België scoort vandaag bijzonder zwak in het gebruik van mobiele data. Tegelijk liggen de prijzen voor mobiele data bij ons een pak hoger dan in andere landen. Door ruimte te creëren voor een nieuw, vierde mobiel netwerk zorgen we voor extra investeringen, sterkere prijsconcurrentie en lagere prijzen voor de consument.”

In onder meer Frankrijk en een aantal Scandinavische landen heeft de aanwezigheid van een vierde mobiele netwerkoperator geleid tot lagere prijzen voor mobiele data. Het gebruik van mobiele data ligt er ook veel hoger.

Uniek moment:

Door een samenspel van drie factoren is het nu een uniek moment voor een vierde mobiele operator op de Belgische markt:

  • Het mobiel spectrum wordt volgend jaar geveild voor de volgende twintig jaar.
  • Er komt een technologieshift aan van 4G naar 5G. Een nieuwe operator kan onmiddellijk starten met de bouw van een nieuw 5G-netwerk en zal de andere operatoren stimuleren om ook snel 5G uit te rollen.
  • De nieuwe marktanalyse van telecomregulator BIPT maakt het ook mogelijk dat een vierde speler niet alleen een mobiel netwerk kan uitbouwen, maar aan een redelijke prijs ook toegang krijgt tot kabel en fiber.

 

Nu of nooit:

Alexander De Croo: “Het is nu of nooit voor een vierde speler op de Belgische mobiele markt. Ik ben ervan overtuigd dat er in Europa zeker interesse is om te investeren in de uitrol van een nieuw 5G-netwerk in ons land. Dat zou een goede zaak zijn. We zouden één van de eerste landen van Europa kunnen zijn met een volwaardig 5G-netwerk aan scherpe prijzen.”?

De veiling van het spectrum zou zo’n 700 miljoen euro kunnen opbrengen. Die opbrengst gaat gedeeltelijk naar schuldafbouw, een ander gedeelte gaat naar de gemeenschappen.

Enkele cijfers:

  • Belgen gebruikten in september 2017 gemiddeld 0,73 gigabyte mobiele data per maand, het Europees gemiddelde bedroeg 2,31 gigabyte per maand, in Finland liep het gebruik op tot 14,09 gigabyte per maand (bron: BEREC rapport, maart 2018).
  • Er waren vorig jaar 8,6 miljoen simkaarten voor mobiel internet in België. Daarmee bengelt België onderaan in de Europese rangschikking (24e plaats eind vorig jaar). De Europese penetratie van mobiel internet ligt zo’n 20% hoger dan in ons land.
  • In EU28- en OESO-markten met 4 operatoren konden consumenten gemiddeld 3 keer meer gigabytes kopen voor 20 euro en bijna 2 keer meer voor 30 euro in vergelijking met markten met 3 operatoren. Voor 15 euro kan je in landen met vier operatoren zelfs gemiddeld 5,6 meer data kopen dan in landen met drie operatoren (bron: Digital Fuel Monitor – Rewheel, 2018).

 

 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder