Sla navigatie over

Als student meer bijverdienen dankzij Open Vld

Jobstudenten kunnen sinds dit jaar meer bijverdienen. Want dankzij ons, liberalen, kunnen jobstudenten voortaan 600 uur per jaar presteren zonder hun voordelen te verliezen. Daarvoor was dat nog 475 uur.

Dat is een win-win, voor zowel onze ondernemers als de studenten zelf. Studenten kunnen daardoor makkelijk meer bijverdienen. En voor onze bedrijven zijn jobstudenten een opportuniteit om de krapte in de arbeidsmarkt aan te pakken.

En studentenjobs zijn razend populair! Het aantal jongeren dat aan de slag gaat, blijft elk jaar enorm toenemen. Het piekmoment is in de zomer: 77% van de studenten werkt als jobstudent tijdens de zomervakantie.

Studenten werken meer én vaker het hele jaar door. Het aandeel studenten dat die 475 uren jaarlijks overschrijdt, is toegenomen. Daarom hebben wij ervoor gezorgd dat de regels rond studentenarbeid zijn versoepeld.

Vicepremier Vincent Van Quickenborne: “Gevraagd en gekregen: vanaf januari mogen studenten 600 uur werken in plaats van 475 uur. Hiermee voldoen we aan een belangrijke vraag van veel studenten die meer willen werken en van horecaondernemers en handelaars die extra arbeidskracht nodig hebben!”

 

5-tips voor studenten die een centje willen bijverdienen

Ga jij nog naar school en wil je wat geld bijverdienen om uit te gaan, een reis te maken of te shoppen? Dan kan je als jobstudent aan de slag gaan en werken aan verminderde sociale bijdragen.

 

Tip 1: Vanaf welke leeftijd mag ik werken als jobstudent?

Als je 16 jaar bent of 15 jaar én je getuigschrift van de eerste graad van het secundair hebt behaald mag je als jobstudent aan de slag gaan.

Tip 2: Hoeveel uur mag ik werken als jobstudent?

Als jobstudent mag je vanaf 1 januari 2023 600 uren werken tegen verminderde sociale bijdragen.

Tip 3: Waar kan ik checken hoeveel uren ik nog heb?

Als je wil weten hoeveel uren je nog kan werken of je wil weten wat je rechten zijn, dan kan je terecht op de app of website van Student@work. Aanmelden op Student@work gaat eenvoudig met itsme of je eID-kaart.

Tip 4: Wanneer mag ik werken?

Als jobstudent mag je het hele jaar door bijklussen, het klopt dus NIET dat je enkel in de vakantieperiodes of weekends mag werken.

Tip 5: Hoe vind ik een studentenjob?
  • (Check de website van de VDAB of Student@work)
  • Ga langs bij een uitzendkantoor
  • Blader eens door de krant
  • Ga langs bij winkels of cafés, vaak hangt er ook een advertentie voor het raam als men nog extra hulp zoekt
Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder