Sla navigatie over

“Ambitieus Europees kankerbestrijdingsplan is noodzakelijk”

Vandaag stelde de Europese Commissie haar langverwachte Europees Kankerbestrijdingsplan voor.

Europees Parlementslid, lid van de Bijzondere Commissie kankerbestrijding, Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe): “Jaarlijks sterven er 1,3 miljoen Europeanen aan de ziekte. Daarmee is het de op één na meest voorkomende doodsoorzaak in Europa. Als we niets doen, zal dit cijfer alleen maar oplopen. Het Kankerbestrijdingsplan is zeer ambitieus, en je merkt dat de Commissie goed geluisterd heeft naar alle betrokkenen. Het plan is namelijk alomvattend, met concrete maatregelen in alle domeinen gelinkt aan de ziekte, en dit voor, tijdens en na de behandeling. Zeker preventie is prioritair voor Europa, en terecht, want onderzoek heeft uitgewezen dat 40% van de kankergevallen voorkomen kunnen worden door een gezondere levensstijl, meer en uitgebreidere screenings en vroegere diagnose. Europa zal daarom goede gewoontes, zoals meer bewegen, minder alcohol- en tabakgebuik en gezondere voeding promoten en haar burgers hier beter over informeren.”

Het Kankerbestrijdingsplan bestaat in totaal uit 4 luiken: preventie, diagnose, behandeling en zorg. Europa trekt hier 4 miljard euro voor uit.

“Dit is niet zomaar een plan met loze woorden. Europa heeft de middelen, zij het financieel zij het via wetgeving, initiatieven en onderzoek, om levens te redden. Europa brengt mensen en sectoren bijeen, kan kennisuitwisseling coördineren en via ‘Horizon Europe’ onderzoek en ontwikkeling stimuleren. Maar Europa moet er vooral voor zorgen dat iedereen dezelfde kansen krijgt. Nog te veel zijn de overlevingskansen vandaag bepaald door geografische of sociaaleconomische factoren. Dat kan niet de bedoeling zijn.”, aldus Vautmans.

Vautmans, co-chair van de European Parliament Intergroup on Children’s Rights, verwelkomt de plannen in de strijd tegen kinderkanker.

“Kinderen en tieners met kanker hebben andere noden dan volwassenen, en dat heb ik voorafgaand ook meermaals benadrukt. Daarom ben ik zeer tevreden met Commissaris Kyriakides’ belofte om extra aandacht te besteden aan kinderen. Zo wordt het Helping Children with Cancer Initiative gelanceerd om ervoor te zorgen dat kinderen toegang hebben tot snelle en optimale detectie, diagnose, behandeling en zorg. Ook wordt aandacht besteed aan het leven na kanker, want vele kinderen ondervinden op lange termijn vele negatieve gevolgen van een kankerbehandeling. Dat zal onder meer gebeuren via een Cancer Survivor Smart-Card, waarin per kind een individuele evaluatie word gemaakt van de zorgen die hij of zij nodig heeft, gaande van revalidatie tot psychologische ondersteuning, met andere woorden: nazorg op maat. Daaraan gelinkt wordt ook het EU Network of Youth Cancer Survivors gelanceerd, dat kinderen, families en zorgverleners dichter bij elkaar moet brengen. Die nazorg en het gevoel niet alleen te zijn, is een niet te onderschatten aspect in de strijd tegen de ziekte”, besluit Hilde Vautmans.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder