Sla navigatie over

Ann Brusseel in gesprek met Planned Parenthood

President Trump schrapte onlangs de financiering voor Amerikaanse organisaties die in het buitenland werken rond geboorteplanning en gezondheidszorg voor zwangere vrouwen en jonge moeders. Door de intrede van deze maatregel acht Vlaams Volksvertegenwoordiger Ann Brusseel het hoognodig om het recht op familieplanning opnieuw te benadrukken. Daarom ging ze een gesprek aan met Chloë Cooney, directeur Global Advocacy van Planned Parenthood, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor reproductieve en seksuele gezondheidszorg en rechten van vrouwen. Planned Parenthood is actief in ruim 180 landen.

Global Gag Rule

Op zijn eerste werkdag in het Witte Huis ondertekende president Trump een verbod op het uitgaan van federale fondsen naar organisaties die werken rond geboorteplanning en gezondheidszorg voor zwangere vrouwen en jonge moeders. De maatregel werd voor het eerst ingevoerd door president Reagan, en wordt telkens een republikein het presidentschap bemachtigt opnieuw ingevoerd. Let wel, er is nooit Amerikaans belastinggeld uitgegaan naar het uitvoeren van abortussen, maar wel naar organisaties die dit voorzien.

De zogenaamde Global Gag Rule betekent concreet dat verschillende organisaties, zoals International Planned Parenthood Federation (IPPF) hun fondsen verliezen indien ze abortus willen verlenen. Planned Parenthood is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor reproductieve- en seksuele gezondheidszorg en de rechten van vrouwen. De organisatie zou van Trump hun fondsen mogen behouden indien ze geen abortussen meer zou verstrekken. IPPF wil zich niet laten chanteren:

“We cannot – and will not – deny life-saving services to the world’s poorest women.  We will work with governments and donors to bridge the funding and service gaps the Global Gag Rule creates. We will ensure that women can exercise their rights and access safe abortion and family planning.

“Net omdat de werking van Planned Parenthood vanuit extreem conservatieve hoek steeds vaker in vraag wordt gesteld, voornamelijk vanuit extreemrechtse en katholieke lobbygroepen, moeten we hun werking blijven ondersteunen,” zegt Ann Brusseel. “Planned Parenthood onderschrijft het basisrecht van elke vrouw, namelijk het zelf kunnen kiezen of, wanneer en hoeveel kinderen ze wil. We moeten de waarde van dit soort werk en soortgelijke initiatieven benadrukken.”

Daarnaast wil president Trump de subsidiëring aan alle gezondheidsinitiatieven in het buitenland stoppen. Ook de strijd tegen malaria, HIV, het Zika-virus, aids etc. wordt hierdoor fel ondermijnd.

Planned Parenthood

De dames van Planned Parenthood waren zeer opgetogen met internationale aandacht en steun voor hun werk. De voorbije jaren konden ze vaststellen welke de desastreuze gevolgen waren van het conservatief lobbywerk in bepaalde staten. Sinds in de staten Texas en Colorado, beide door republikeinen bestuurd, stevig gesnoeid werd in programma’s voor geboorteplanning, seksuele voorlichting en perinatale zorg, stijgt het aantal tienerzwangerschappen, soa’s en gevallen van HIV. Planned Parenthood vreest sterk dat deze problemen zich door het beleid van Trump over heel de VS zullen uitbreiden. Veel Amerikanen beseffen dit. Uit een peiling blijkt dat 75% van de Amerikaanse bevolking wel achter de werking van Planned Parenthood staat. Maar ook internationale druk op de Amerikaanse president is belangrijk. Daarom wordt de steun uit Europese landen warm onthaald.

She decides

Iedere vrouw is baas over eigen lichaam. Met die insteek organiseerde Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo een internationale conferentie samen met o.m. Nederland, Zweden en Denemarken. Als reactie op de beslissing van Trump hebben ze gelijkgezinden landen en organisaties samengebracht om actie te ondernemen voor vrouwenrechten. Via crowdfunding is er inmiddels 180 miljoen euro verzameld. Recent maakte Canada nog een extra 20 miljoen dollar vrij voor het fonds. Al dat geld gaat rechtstreeks naar NGO’s en VN organisaties die wereldwijd seksuele en reproductieve gezondheidszorg voorzien.

Ann Brusseel zal in België zowel in de Senaat als in het Vlaams Parlement het thema op de agenda brengen. Op federaal niveau heeft Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo al belangrijke acties ondernomen. Ook Vlaanderen kan in zijn partnerlanden in de ontwikkelingssamenwerking ook steun bieden aan initiatieven die waken over de seksuele en reproductieve rechten en gezondheidszorg, het lijkt me een belangrijke prioriteit waar actie nodig is.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder