Sla navigatie over

Apotheker van wacht binnenkort goedkoper: geen toeslag voor geneesmiddelen op voorschrift

Wie ‘s avonds of in het weekend met een geneesmiddelenvoorschrift naar de apotheker gaat, zal binnenkort geen toeslag meer betalen. Een patiënt betaalt hiervoor vandaag soms nog een toelage van ongeveer 5 euro. In de plaats komt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) over de brug met een permanentievergoeding voor apothekers van wacht.

Het gaat om een belangrijke dienstverlening voor patiënten in noodgevallen. “Denk aan wie ’s avonds na hun werk dringend naar de huisarts moet voor een consultatie”, vertelt minister van Volksgezondheid Maggie De Block. “Nadien zullen ze naar de apotheker van wacht kunnen voor hun geneesmiddelen zonder een extra toelage te betalen.”

Win-win voor apothekers en patiënten:

Apothekers zullen tijdens een wachtbeurt geen toelage meer aanrekenen aan patiënten voor geneesmiddelen op voorschrift. “Behalve als het overduidelijk gaat over een niet-dringend geval”, benadrukt Kamerlid en mede-indiener van het wetsvoorstel Dirk Janssens (Open Vld). “Hiervoor is het aangeraden om tijdens de normale openingsuren langs te gaan.”

Voor wachtbeurten tijdens de nacht (van 22 uur ‘s avonds tot 8 uur ‘s morgens) zullen apothekers een permanentievergoeding ontvangen van de overheid voor deze dienstverlening. In het huidige systeem bestaat er een wachtvergoeding per verkocht geneesmiddel. “Het kan voorvallen dat apothekers van wacht gedurende een hele nacht niemand over de vloer krijgen en dan geen vergoeding ontvangen. Hier komt binnenkort een einde aan”, vertelt De Block.

Voor 2019 is een budget van ongeveer 8 miljoen euro voorzien voor de wachtdiensten van de apothekers.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder