Sla navigatie over

Bart Somers pakt homofobie aan met Plan Samenleven

Somers

 

1 op de 4 LGBTQ+-personen kreeg al te maken met fysiek geweld. 1 op de 2 voelt zich niet veilig genoeg om hun geaardheid te tonen op straat. Dat blijkt uit een onderzoek van HLN en VTM. Cijfers die in het verlengde liggen van eerdere onderzoeken. Vlaams Minister van Samenleven Bart Somers: “Angst om hand in hand te lopen over straat omwille van je geaardheid, dat raakt aan de kern van onze samenleving: de vrijheid om te zijn wie je bent. Via het Plan Samenleven slaan we met de lokale besturen daarom de handen in elkaar om van onze straten, pleinen en cafés een veilige plek te maken, waar elke burger zichzelf kan zijn.” 

Uit onderzoek van HLN en VTM blijkt dat je geaardheid nog steeds te vaak je veiligheid en welzijn bepaalt. 1 op de 4 LGBTQ+-personen is al fysiek bedreigd geweest. En daar waar 8% van de niet-LGBTQ+-personen zichzelf een geluksscore van 0 tot 4 geeft, loopt dit bij LGBTQ+-personen op tot 16%, maar liefst het dubbele.

Vlaams Minister Bart Somers: “Het zijn cijfers om stil van te worden, maar verbazen doen ze niet. Ze liggen namelijk in het verlengde van eerder onderzoek. Holebi’s voelen zich vandaag de dag te vaak niet veilig op straat en zijn dat te vaak eenvoudigweg ook niet. Ik ben vorig jaar daarom in overleg gegaan met het middenveld. Eén van de acties die we daar hebben opgestart, is het creëren van zogenaamde safe spaces. Fysieke en virtuele plaatsen waar slachtoffers van seksuele intimidatie of geweld hun verhaal kunnen doen en verder geholpen worden. Wel Jong en Çavaria ontvingen hiervoor 500.000 euro.”

Naast het opvangen van slachtoffers, is er uiteraard ook nood aan een structurele aanpak in het samenleven zelf. Op het vlak van gelijke rechten is ons land een wereldwijde voorloper. Maar deze rechten moeten zich vervolgens ook vertalen in het dagdagelijkse leven. De cijfers tonen aan dat dit nog niet altijd het geval is. Via het Plan Samenleven slaat Vlaams Minister van Samenleven Bart Somers daarom de handen in elkaar met de lokale besturen om daar het verschil te maken.

Vlaams Minister Bart Somers: “Het samenleven gebeurt niet in de wetstraat, maar op het dorpsplein. Met het Plan Samenleven, bestaande uit 24 robuuste projecten, willen we daar het verschil maken. Zo is er het project straatintimidatie. 11 lokale besturen gaan hier volgend jaar mee aan de slag om ervoor te zorgen dat hun inwoners niet langer angst hebben en bepaalde straten of buurten ontwijken. Of er is het project omstaandersprincipe. Waarbij professionals zoals horecapersoneel maar ook gewone burgers getraind worden om te reageren wanneer ze geconfronteerd worden met bijvoorbeeld homofobie. Volgend jaar gaan maar liefst 28 lokale besturen 5.000 burgers op deze manier opleiden. Het is op die manier dat we van onze samenleving een veiligere en meer tolerante plek maken. En ervoor zorgen dat cijfers uit toekomstig onderzoek de juiste richting uitgaan.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder