Sla navigatie over

Belangrijk teken van Europese solidariteit

Vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo is tevreden dat de Eurogroep vandaag eindelijk een duidelijk signaal geeft van Europese solidariteit.

Alexander De Croo: “De coronacrisis vormt een ongekende uitdaging met zeer ernstige financieel-economische gevolgen. Heel wat gezinnen en bedrijven zijn getroffen en leven momenteel in grote onzekerheid. Na de moeizame discussies van de voorbije dagen en weken was het absoluut noodzakelijk om hen vandaag een duidelijk signaal van Europese solidariteit te geven. Ook Europa staat aan hun zijde. Dit is een belangrijke, eerste stap om op korte termijn de meest urgente noden aan te pakken.”

De Eurogroep werkte vandaag de contouren uit van een Europees vangnet. Dat vangnet vormt een drieluik:

  • Europees vangnet voor bedrijven via een pan-Europees garantiefonds van de Europese Investeringsbank (EIB) dat 200 miljard aan leningen voor bedrijven en kmo’s moet ondersteunen.
  • Europees vangnet voor werknemers, waarbij via de Europese Commissie voor 100 miljard aan leningen voorzien voor nationale regelingen voor tijdelijke werkloosheid.
  • Europees vangnet voor overheden, door het activeren van het Europees Stabiliteitsmechanisme om de zware externe schok op te vangen. Eurolanden zouden voor 2% bbp aanspraak kunnen maken op de ESM- kredietlijn om gezondheidsuitgaven te financieren die rechtstreeks verband houden met COVID-19.

Daarnaast hebben de ministers van Financiën ook afgesproken dat ze de oprichting van een tijdelijk Europees herstelfonds gaan onderzoeken om de Europese economie een nieuwe impuls te geven. Het is aan de Europese staats- en regeringsleiders om aan te geven welke richting dit fonds moet uitgaan.

“Europa moet solidair zijn en snel schakelen. De eerste opdracht is getroffen gezinnen en bedrijven zoveel mogelijk bijstaan, ook vanuit Europa. Tegelijk moeten we ook het economisch herstel van morgen voorbereiden. We zullen meer dan ooit nood hebben aan een veerkrachtige economie, sterke bedrijven en veel mensen aan het werk om deze zware schok te boven te komen,” besluit minister De Croo.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder