Sla navigatie over

België gaat LGBTI-organisaties in het zuiden versterken

De Belgische Ontwikkelingssamenwerking gaat organisaties ondersteunen die opkomen voor LGBTI-rechten in het zuiden. Dat maakt vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo bekend naar aanleiding van de ILGA Europe-conferentie die de komende vier dagen in Brussel plaatsvindt. De ILGA Europe-conferentie is de grootste bijeenkomst van LGBTI-activisten in Europa.

In totaal voorziet minister De Croo 500.000 euro aan steun aan LGBTI-organisaties die in ontwikkelingslanden inzetten op het verbeteren van de rechten van holebi’s en transgenders.

Steun voor bevorderen holebi-rechten:

De steun zal gaan naar organisaties die inzetten op het beschermen en bevorderen van de mensenrechten van de plaatselijke LGBTI-gemeenschap. Ook werk rond het aanpakken van de onderliggende factoren die geweld tegen holebi’s en transgenders uitlokken en leiden tot onderdrukking, komt in aanmerking voor steun.

Alexander De Croo: “Het is onze plicht om gelijke rechten te bevorderen en discriminatie te bestrijden. Nog in teveel landen leven mensen in angst enkel en alleen om wie ze zijn en van wie ze houden. België wil organisaties en activisten ondersteunen die, vaak op gevaar van eigen leven, vechten voor iets dat groter is dan henzelf.”

Toenemend geweld in Europa:

Tijdens zijn openingtoespraak op de ILGA Europe-conferentie waarschuwde minister De Croo ook voor het toenemend geweld in Europa tegenover homo’s, lesbiennes, bi’s en transgenders. “Ook in Europa is er nog steeds een kloof tussen de fundamentele rechten zoals vastgelegd in het Handvest van de Europese Unie en de realiteit waarmee de LGBTI+ gemeenschap mee wordt geconfronteerd. LGBTI+ personen zijn nog te vaak het slachtoffer van discriminatie, haattaal en fysiek geweld. België is altijd één van de leidende landen geweest op het vlak van holebi-rechten. We zullen die rol blijven opnemen, ook internationaal.”

Klik hier om de volledige toespraak van minister De Croo te lezen

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder