Sla navigatie over

België moet invoering van de sharia in Brunei formeel veroordelen en dit voorleggen in de VN veiligheidsraad

In  het sultanaat Brunei is een nieuwe, strenge islamitische wetgeving met lijfstraffen in werking getreden. Lionel Bajart vraagt dat ons land hiertegen formeel protesteert, ook binnen de VN-Veiligheidsraad. 

Wie seks heeft met iemand van hetzelfde geslacht of overspel pleegt, riskeert gestenigd te worden. Voor wie steelt, dreigt in het uiterste geval amputatie van een lichaamsdeel. “Dat geldt naar verluidt ook voor kinderen”, aldus senator Lionel Bajart. Ook het bespreken van een ander geloof met moslimkinderen wordt in de wet genoemd als een strafbaar feit. Hiermee voert Brunei haar eerder voornemen van 2014 om de sharia in te voeren uit en dit ondanks protest vanwege de internationale gemeenschap.

De nieuwe wetten druisen in tegen internationale afspraken op het gebied van mensenrechten. De invoering van de straffen van de shariawetgeving zijn volgens Lionel Bajart een ernstige schending van de internationale mensenrechten.

“Ik lanceer vanuit de Senaat een oproep aan de Eerste Minister, Charles Michel (MR) en de Minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders (MR) om zich aan te sluiten bij de eerdere veroordeling vanwege de Verenigde Naties (VN) om deze strafwet niet toe te passen. De VN-mensenrechtenchef tikte het Aziatische land eerder deze week op de vingers voor de ‘wrede en inhumane’ wetgeving”, aldus Bajart.

Gezien eerder protest echter niet kon verhinderen dat deze strafwet werd ingevoerd moet de Minister van Buitenlandse Zaken tevens de ambassadeur van het sultanaat Brunei ontbieden om deze boodschap rechtstreeks over te maken, aldus senator Bajart.

Op agenda Veiligheidsraad zetten

Ten slotte moet ons land, dat sinds januari  zetelt in de VN veiligheidsraad, van deze bevoorrechte positie gebruik maken om dit te agenderen in het hoogste orgaan van de VN.

Ons land is het als voorvechter van de rechten van de LGBTQ (Lesbian-, Gay-, Bisexual-, Transgender- en Queer-mensen) aan zichzelf verplicht om de druk internationaal op te voeren opdat deze wetgeving niet daadwerkelijk wordt uitgevoerd in Brunei. Om dit te bewerkstelligen dient hij alvast bij hoogdringendheid een reeks parlementaire vragen in.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder