Sla navigatie over

België voert Europees offensief voor betere vaccin-aanpak

Eerste Minister Alexander De Croo pleit samen met zijn Deense, Spaanse, Letse en Poolse collega’s voor een betere Europese vaccinaanpak, met name op het vlak van de aansturing van productie van vaccins. Dat doet hij aan de vooravond van de Europese Top in een brief aan de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en zijn Europese collega-regeringsleiders.

Alexander De Croo: “Er is het voorbije jaar ongelofelijk veel werk verzet door vaccinproducenten. Echte tour de force om op jaar tijd verschillende werkzame vaccins te ontwikkelen. Maar de huidige uitrol en productieproblemen in Europa werpt een heel donkere schaduw op al die inspanningen. Dat moet echt veel beter.”

In de cockpit

“Europa mag niet alleen een notaris zijn die contracten afsluit. Het moet ook een manager zijn die mee in de cockpit zit en op het terrein de regie in handen neemt. Een herhaling van de voorbije maanden bij een volgende pandemie, maar zelfs al bij de tweede generatie vaccins, is echt geen optie. Europa kan en moet beter.”

De voorbije weken werkten België en Denemarken samen ook enkele concrete voorstellen uit hoe Europa beter kan omgaan met pandemische noodsituaties. Concreet stellen ze onder meer de oprichting van een Europees biodefensie agentschap voor, naar het voorbeeld van het Amerikaanse agentschap (BARDA). Dat agentschap moet dan bijvoorbeeld samen met de bedrijven de productiecapaciteit opdrijven, zorgen voor snellere en efficiënte goedkeuringsprocedures en onverwachte problemen snel oplossen of – beter nog – voorkomen.

Geen business as usual

“Dit is geen business as usual. In tijden van crisis heb je bij wijze van spreken een oorlogsmentaliteit nodig. Het gaat dan om dingen gedaan krijgen – getting things done. Die spirit moet er veel meer in,” besluit Eerste Minister De Croo.

Lees hier de integrale brief.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder