Sla navigatie over

Belgische Liberalen vragen en verkrijgen dat partij Oekraïense president Zelenski lid kan worden van Europese groep ALDE

Gezamenlijk statement van Egbert Lachaert en Georges-Louis Bouchez:

'De Russische agressie in Oekraïne is niet uitgelokt, onrechtvaardig en onwettelijk. De internationale gemeenschap moet zo hard mogelijk optreden tegen deze invasie.

Tijdens een bijzondere vergadering met onze Europese collega-voorzitters van de Europese ALDE-groep veroordeelden we de acties van Rusland met klem.

Met veel voldoening zagen we dat ons Belgisch voorstel om 'Sloeha Narodoe' lidmaatschap van de ALDE-groep aan te bieden, werd goedgekeurd. Sloeha Narodoe is de partij van de Oekraïnse president Volodymyr Zelenski. De veerkracht die hij en het Oekraïnse volk de laatste dagen laten zien, verdient alle steun.

Vanochtend stemden we ook in met een resolutie die oproept tot een aantal belangrijke internationale acties:

– Stuur aanvullende financiële hulp en defensief militair materiaal naar Oekraïne en verleen assistentie in cyberveiligheid.
– Overweeg het afdwingen een No Fly Zone. Oekraïne is vragende partij voor een No Fly Zone. Ze bieden hard verzet, maar Rusland heeft een overwicht in de lucht. Dat overwicht moeten we helpen breken. Verder roept ALDE op tot hulp voor cyberveiligheid,
– De Europese unie moet gesprekken opstarten over een versneld EU-lidmaatschap voor Oekraïne.
– Snelle stappen naar gasonafhankelijkheid. Het conflict toont de achilleshiel van ons energiebeleid: we zijn te afhankelijk van Russisch gas. Ook in België moeten we op korte termijn een noodplan Energie uitwerken dat komaf maakt met die afhankelijkheid.
– Massale sancties. We moeten sancties opleggen die nooit gezien en hard zijn. Niet alleen op de Russische federatie, maar ook op individuele Russische politici zoals president Vladimir Poetin.
– Bescherm andere landen uit Oost-Europa.
– Werk aan een Marshallplan voor na het conflict. We moeten Oekraïne bijstaan in een snelle heropbouw.

#StandWithUkraine

De Belgische liberalen zijn solidair met Oekraïne. Wij willen helpen waar het kan.'

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder