Sla navigatie over

Besparen met energiezuinige verlichting

Het aantal premies voor de herinrichting van winkelverlichting nam in 2014 aanzienlijk af. De presentatie, die ook in de vorm van een filmpje wordt verspreid via sociale media (zie hieronder), gaat uit van een winkeloppervlakte van 300 vierkante meter. Concreet wil men handelaars doen nadenken over het verbruik en suggesties doen om de verlichting aan te passen.

"Een TL-lamp kost 10,45 euro per jaar aan elektriciteit. Een LED-lamp, die je in warme kleuren hebt en er tegenwoordig zeer aantrekkelijk uitzien, verbruikt nog maar 1,90 euro per jaar aan elektriciteit", zegt Turtelboom. "Er is wel een investeringskost, maar door LED’s kan je 40 tot 60 procent besparen. Zo heb je dat binnen 4,5 tot 6 jaar terugverdiend. Een LED-lamp gaat ook gemiddeld 17 jaar mee."      

De minister stelde de presentatie voor bij ondernemer Wouter Torfs, die 75 schoenenwinkels heeft. Hij bespaart door aangepaste verlichting naar eigen zeggen zelfs tot 90 procent op dat elektriciteitsverbruik. Momenteel wordt gewerkt aan een project om alle winkelverlichting centraal te bedienen vanuit een bedrijf in Sint-Niklaas. Er worden ook andere tips gegeven, zoals het vroeger verduisteren van de winkels, of zelfs het afstoffen van de verlichting. De winkel inrichten met lichte kleuren kan de factuur doen dalen met 350 euro tegenover een donkere inrichting. Een etalage met veel inkijk, geeft ook natuurlijk licht maximale kansen. Alle mogelijke lichtvereisten en maatregelen kunnen worden bekeken via een lichtplan.

Bron: Belga

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder