Sla navigatie over

Binnenkort ook zonnepanelen op sociale huurwoningen

Binnenkort kunnen ook sociale woningen worden uitgerust met zonnepanelen. Samen met de collega-parlemenstleden Björn Anseeuw (N-VA) en Valerie Taeldeman (CD&V), heeft Mercedes Van Volcem hiervoor een voorstel van decreet ingediend. Dit voorstel werd intussen in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement unaniem goedgekeurd.  “Zonnepanelen op sociale woningen zorgen niet alleen voor meer duurzame energie, ze zullen ook leiden tot een forse verlaging van de energiefactuur van de huurder van een sociale woning,” zegt Van Volcem. “Voor een modaal gezin gaat het al snel om een besparing van enkele honderden euro per jaar.”

Het is de sociale huisvestingsmaatschappij die de zonnepanalen plaatst en ook betaalt. Zij recupereert haar investering door die, gespreid over 25 jaar bijvoorbeeld (de minimale levensduur van de zonnepanelen), te verrekenen in de huurprijs. De huurder geniet van de opbrengst van de zonnepanelen in de vorm van een lagere elektriciteitsfactuur. Die verlaging ligt een pak hoger dan de verhoging van de huurprijs. Per saldo bespaart een modale huurder (met een verbruik van 3.500 kwh per jaar) gemakkelijk enkele honderden euro per jaar. 

“Dit is een win-win”, zegt Van Volcem. “Een lagere energiefactuur voor de huurder en een energiezuinige woning voor de verhuurder. Een bij uitstek sociale maatregel dus die zorgt voor meer duurzaamheid.”

150.000 woningen komen in aanmerking

Vandaag zijn er in Vlaanderen zo’n 150.000 sociale woningen. Het potentieel is dus groot. Bij de 68.000 eensgezinswoningen en de ruim 4.000 duplexwoningen is het plaatsen van zonnepanelen het makkelijkst. “Maar ook de daken van de bijna 79.000 sociale appartementen kunnen zonnepanelen geplaatst worden. Daarmee kan dan elektriciteit opgewekt worden voor de gemeenschappelijke delen,” zegt Mercedes Van Volcem.

Sociale Huisvestingsmaatschappijen zijn ervan overtuigd dat ze met dit voorstel binnen het jaar maar liefst 20.000 sociale woningen met zonnepanelen kunnen uitrusten. "Al blijft het altijd zaak om die daken te kiezen die voldoende rendement kunnen bieden door bijvoorbeeld een goede oriëntatie”, besluit Van Volcem.

 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder