Sla navigatie over

Black Friday, Cyber Monday, Cyber Week: “Opletten voor valse kortingen”

Het is weer zover: Black Friday, Cyber Monday en Cyber Week komen eraan. Officieel kunnen consumenten tijdens die prijshoogdagen van grote kortingen genieten. Staatssecretaris De Bleeker roept echter wel op om waakzaam te blijven voor valse kortingen. Want niet alle verbluffende kortingen zijn zuiver op de graat.

Wat enkele jaren geleden begon als een overgewaaide Amerikaanse hype, is vandaag uitgegroeid tot een internationale week vol kortingen. Tijdens Cyber Week, met Black Friday en Cyber Monday als hoogtepunten, lokken winkels klanten met uitzonderlijke kortingen, tot wel 70% of meer.

De staatssecretaris voor Consumentenbescherming, juicht zo'n extra voordeel voor de consument natuurlijk toe. Toch maant ze ook aan tot voorzichtigheid, sommige bedrijven grijpen het moment namelijk ook aan om potentiële klanten te misleiden. Zo worden er bijvoorbeeld soms valse kortingen aangeboden, door prijzen eerst fors op te trekken, om ze vervolgens kunstmatig te laten dalen naar wat een geweldig koopje moet lijken. Hoewel dit nadrukkelijk verboden is in de wet betreffende marktpraktijken en consumentenbescherming, blijft het fenomeen her en der opduiken.

Zo zette de Economische Inspectie vorig jaar een heel gericht onderzoek naar Black Friday aanbiedingen op poten. Maar liefst 17 van de toen 31 gecontroleerde websites waren niet conform met de regels. De inbreuken gebeurden vooral bij misleidende praktijken voor de prijzen, de berekeningswijze ervan en het bestaan van een specifiek prijsvoordeel.

Staatssecretaris De Bleeker wijst er daarom op dat het belangrijk is om de prijzen voorafgaand aan Black Friday, en Cyber Week bij uitbreiding, goed in de gaten te houden.

Staatssecretaris Eva De Bleeker: 'Er zijn dezer dagen weer heel wat leuke koopjes te vinden. Mijn tip? Koop niet te impulsief en bekijk even of de korting wordt gegeven op de oorspronkelijke prijs. Een grote korting geven op een product dat net in prijs werd verhoogd, is simpelweg consumentenbedrog en komt meer voor dan je zou denken'

Consumenten en eerlijke handelaars die onraad ruiken, kunnen aangifte doen via meldpunt.belgie.be. Staatssecretaris De Bleeker roept op om dit zeker te doen, zo kunnen malafide spelers gericht gecontroleerd worden en kunnen we sjoemelaars identificeren en sanctioneren. De Economische Inspectie volgt, in de weken voorafgaand aan Black Friday, natuurlijk zelf ook zo veel mogelijk prijzen op.

Vanaf volgend jaar, tegen 28 mei 2022, krijgt ze daarvoor extra ruggensteun onder de vorm van verscherpte regels inzake de aanduiding van prijsvermindering. De federale regering heeft daartoe het licht op groen gezet voor een wetsontwerp dat de regels voor het aankondigen van kortingen verduidelijkt. Zo moeten ondernemingen vanaf die datum de laagste prijs die ze hebben toegepast in de periode van minimaal 30 dagen voor de prijsvermindering, vermelden.

Staatssecretaris Eva De Bleeker: 'Voor de consument en de eerlijke handelaars is het belangrijk dat ze niet de dupe zijn van dergelijke frauduleuze praktijken. Daarom komt er vanaf volgend jaar een verstrengde wetgeving die meer eerlijkheid en transparantie moet bieden.'

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder