Sla navigatie over

Boekrecensie – Intussen komen mensen om

Met Intussen komen mensen om levert Alicja Gescinska een erg toegankelijk en warm pleidooi voor een menselijke, intelligente en liberale kijk op de politiek.

Op vraag van Guy Verhofstadt en na veel twijfelen stelde Gescinska zich in mei 2019 verkiesbaar op de Europese lijst van Open vld. Ze twijfelde aanvankelijk omdat ze vreesde voor haar integriteit als intellectueel, als bekroond schrijfster en als mens. Ze twijfelde omdat ze niet wist of politiek bedrijven wel haar ding zou zijn. Of het iets zou bijdragen aan mens en maatschappij.

En toch sprong ze. Niet omdat ze er voor zichzelf iets wilde uithalen, maar omdat ze haar hart volgde. Een hart voor de medemens. Immers: intussen komen mensen om. Gescinska las dat in een oud gedicht van haar landgenoot Szymborska en het bleef zo knagen dat ze zich uiteindelijk kandidaat stelde. Een sprong waagde. In het onbekende. In de politiek. Om de medemens te hel-pen. Hem van dienst te zijn.

En die sprong, die heeft haar geen windeieren gelegd. Of toch niet op intellectueel vlak. Gescinska raakte uiteindelijk niet verkozen, maar de campagne deed haar meer dan ooit nadenken over poli-tiek, mens en maatschappij. En daar is dit boek de neerslag van. Het is een passioneel pleidooi voor intelligent politiek engagement, niet alleen vanwege de politicus maar ook vanwege de schrijver en de intellectueel.

Gescinska is trouwens niet bang van moeilijke thema’s in haar pleidooi voor een intelligente, libe-rale politiek. Kan je als politicus van waarheid en van menselijkheid je professionele kompas ma-ken? Kan een intellectueel een politiek mandaat opnemen zonder er haar integriteit bij in te laten? Hoe gaan liberalen best om met het wild om zich heen grijpende cynisme van een maatschappij waarin voor intellectuele, ja zelfs menselijke, verfijning geen plaats meer lijkt? En wat met die vaak aangehaalde tegenstelling tussen de elite en het gewone volk?

Intussen komen mensen om is de geëngageerde hartekreet van een politica die een wereld ontdekt waar-van ze het bestaan wel vermoedde, maar die ze nog niet kende. En die wereld die beschrijft ze, die treedt ze tegemoet met een onbevangenheid, een menselijkheid en een scherpzinnigheid die niet alleen verfrissend is, maar ook heerlijk leest.

Gerrit Spriet

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder