Sla navigatie over

Boskaart moet worden aangepast want leidt tot drama’s

Wij kunnen alleen maar zeggen: deze kaart is fout, leidt tot drama’s en moet aangepast worden.” Dat zegt Jan Dalemans, burgemeester van Hechtel-Eksel, in een reactie op de nieuwe kaart “Meest Kwetsbare Waardevolle Bossen”. De kaart kleurt stukken bouwgrond, industriegrond, landbouwgrond en recreatiegebied met bomen in als waardevol en dus te beschermen bos, ondanks de oorspronkelijke bestemming van het perceel. Het decreet daarover werd goedgekeurd, maar de uitwerking gaat volgens de lokale Open Vld’ers volledig de mist in. “Het principe van waardevolle bossen is misschien juist, maar inspraak en compensatie primeren en deze kaart leidt op deze manier tot drama’s.” Het openbaar onderzoek loopt vanaf gisteren. Lydia Peeters, burgemeester en Vlaams parlementslid, was altijd zéér kritisch voor het decreet. “De ontwerpkaarten moeten aangepast worden. Er zitten goede dingen in, maar mensen hun bouwgrond afnemen dat heeft niemand gewild. Ik vraag initiatieven om hier gezamenlijk over na te denken.”

Tsunami aan reacties van burgers
Jan Dalemans trekt aan de alarmbel en vraagt samen met onder meer lokale sterkhouders Paul Dams (Tremelo), Jan Schrijvers (Bocholt), Martine Taelman (Grobbendonk), Ine Somers (Sint-Niklaas), Rik Daelman (Waasmunster) om actie. “We hebben als gemeente Hechtel-Eksel beslist om alle inwoners persoonlijk aan te schrijven, alhoewel we dat niet verplicht zijn. We gaan ook alle inwoners helpen met het opstellen van hun bezwaarschrift,” zegt Dalemans. “Al hopen we dat dit niet nodig zal zijn en dat het gezond verstand zal zegevieren door de kaart die nu op tafel ligt te herbekijken.” Peeters: “Die bezorgdheid blijkt nu te kloppen. Wij staan met onze voeten op het terrein en zien wat de effectieve impact is. Je kan toch niet zomaar een bouwgrond afpakken? We krijgen een tsunami aan reacties van burgers.” 

Elk lapje bouwgrond?
De lokale liberalen houden ook hun hart vast voor de gevolgen van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, de zogenaamde betonstop, dat zowat heel Vlaanderen opnieuw inkleurt. “We gaan dat toch niet op dezelfde manier doen?” klinkt het bij Lydia Peeters. “Nu gaat het enkel over mensen met grond waar bomen op staan. In het geval van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen kan iedereen die ergens een lapje bouwgrond heeft, betrokken zijn.” Lydia Peeters trekt samen met haar lokale collega’s aan de alarmbel en vraagt initiatieven om de procedure en de kaart van de zonevreemde bossen te herbekijken.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder