Sla navigatie over

Brandende arbeidsmarkt blussen vergt meer dan een tuinslang

 Brandende arbeidsmarkt blussen vergt meer dan een tuinslang

De krapte op de arbeidsmarkt is historisch. Duizenden vacatures raken niet ingevuld en de groei van heel wat ondernemingen wordt gefnuikt door een tekort aan personeel. “Samen met veel werkgevers stel ik ook zelf vast dat de huidige situatie niet langer houdbaar is”, zo zei Open Vld-Kamerlid Kathleen Verhelst donderdag in de Kamer. “Wanneer ondernemers toekomstplannen moeten opbergen, of erger nog, hun zaak stopzetten, bij gebrek aan werkkrachten, dan is dat gewoonweg tragisch, gelet op het potentieel aan inactieven”.

Te lage activiteitsgraad

Het is inmiddels genoegzaam bekend: de activiteitsgraad in ons land moet drastisch omhoog. Een eerste pakket aan maatregelen, samengevat in de zogenaamde Arbeidsdeal, moet hieraan bijdragen.

Verhelst: “Er zijn teveel inactieven in ons land, wat niet alleen onze productiviteit fnuikt. Het legt ook een zware last op de overheidsfinanciën en finaal dus bij de belastingbetaler.”

Flexibele arbeidsmarkt

Als liberalen pleiten we al langer voor een flexibelere arbeidsmarkt. Om meer mensen aan de slag te krijgen moeten we inactieven motiveren, zorgvuldig begeleiden, opleiden en activeren. In het kader van ‘Liberaal Vuur’, het vernieuwingstraject van Open Vld zijn op een recent congres hierover een aantal stellingen ingenomen. “Inzetten op werkbaar werk, op kwalitatieve flexijobs, gepensioneerden toestaan om tegen een lager belastingtarief bij te verdienen, kinderopvang goedkoper maken voor mensen die werken: het zijn allemaal maatregelen die wat ons betreft kunnen helpen om een pak meer mensen naar onze arbeidsmarkt toe te leiden en zo de financiële  lasten én de werkdruk voor de werkende mensen doet dalen”, aldus Verhelst. 

Arbeidsmobiliteit

Het is hemeltergend te moeten vaststellen dat bepaalde regio’s van ons land met grote werkloosheidscijfers kampen terwijl bedrijven nauwelijks enkele kilometers verder om arbeidskrachten smeken. de taalgrens blijkt in vele gevallen onoverbrugbaar. Dat kan niet langer en de arbeidsmobiliteit moet worden versterkt. In eerste instantie op interregionaal vlak, maar bij een nijpend tekort aan bepaalde profielen, moeten we een doelgerichte internationale arbeidsmigratie vooropstellen.

“Ik zit zelf in de bouwsector en net zoals mijn bekisters zal ik hier in dit halfrond op dezelfde nagel blijven kloppen.  Ik deed dat gisteren, doe dat vandaag én morgen. Meer mensen aan de slag is niet alleen goed voor de staatskas, het is vooral goed voor de mensen zelf. Een job is en blijft de beste sociale bescherming. Iedereen die werkt bouwt mee aan onze Belgische sociale zekerheid”, zo sloot Verhelst haar tussenkomst in de Kamer af.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder