Sla navigatie over

Brief aan alle Belgen

 


 

Beste Belgen,

U hebt de voorbije tijd wellicht met grote ogen naar de politiek gekeken. Het is iedere dag in de krant te lezen: politici die liever ruzie maken dan met elkaar samenwerken. Het leek alle dagen wel iets.

Dat is niet wat ik voor ogen had toen ik drie jaar geleden aan mijn opdracht begon en één van mijn sporthelden, basketbalspeler Michael Jordan, citeerde: "Met talent win je de wedstrijd, maar alleen met teamwerk word je kampioen."

De politiek is de laatste jaren onvoldoende in dat teamwerk geslaagd. U zag politici die klagen over wat slecht is in plaats van zelf met oplossingen te komen.

Het gaat ook om hoe wij, politici, met elkaar omgaan. Dikwijls veel te hard. Te vaak wordt op de persoon gespeeld in plaats van over de inhoud te praten.

Politici zijn soms zo met zichzelf bezig dat ze vergeten voor wie en voor wat ze moeten werken. Ik werp geen steen. We hebben ons hier allemaal van tijd tot tijd schuldig aan gemaakt. Ook ik heb fouten begaan, en dat spijt me. Maar dat betekent niet dat ik me er zomaar bij neerleg.

Als we een beter land willen, moet ook de politiek het beter doen.  Ik hoor veel te vaak politici die ons land in de put praten en zeggen dat het niet kàn werken. Het is net onze verdomde plicht om het te doén werken.

We hebben nood aan een politiek die net zo sterk is als de mensen van dit land. Met politici die niet bang zijn om samen te werken en raakpunten te zoeken. Die streven naar verbinding in plaats van verdeeldheid. Die rust brengen in plaats van onrust. En die resultaten behalen in plaats van dwars te liggen.

In plaats van elkaar over de taalgrens heen te beledigen, moeten we ons inspannen om juist meer samen te werken. In plaats van alleen maar te klagen over wat niet goed is, moeten politici zich richten op het beter maken van ons land.

Positieve verandering bereik je alleen wanneer mensen met elkaar samenwerken.

Dat is ook wat u van de politiek mag verwachten. En dat is wat ik ga doen.

Ik kan u honderd beloftes maken over welke maatregelen we nog allemaal gaan nemen. Maar er worden al te veel van dat soort beloftes gemaakt.

In dit weekend van onze nationale feestdag, doe ik maar één belofte: ik ken uw zorgen en ik zal keihard werken – samen met anderen - om u een betere politiek te geven. De politiek die u verdient. Iedere dag opnieuw.

 

Alexander

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder