Sla navigatie over

Buitenlandse ondernemingen in België goed voor 1,4 miljoen jobs

 Buitenlandse ondernemingen in België goed voor 1,4 miljoen jobs

De buitenlandse investeringen in Belgische ondernemingen zorgen samen mee voor bijna 1,4 miljoen jobs. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid en Open Vld-vicevoorzitter Jasper Pillen opvroeg bij de minister van Economie en Werk: “Met meer dan 27.000 zijn ze, de ondernemingen met een buitenlands meerderheidsaandeelhouderschap in ons land. Samen waren ze in 2020 goed voor een omzet van bijna 430 miljard euro.”

“1.096.784, dat is het aantal ondernemingen dat vandaag actief is in België. Ondernemerschap zit dus in onze genen”, vertelt Kamerlid en Open Vld-vicevoorzitter Jasper Pillen. Uit de cijfers die het Kamerlid opvroeg blijkt dat in 2,5% procent van al die ondernemingen buitenlandse investeerders een meerderheidsaandeel hebben.

Jobs, jobs, jobs

Hoewel het procentueel een verwaarloosbaar aantal lijkt, blijkt hun belang pas uit de de tewerkstelling die de betrokken bedrijven creëren, verklaart Pillen: “Bijna 1,4 miljoen mensen worden door deze internationaal aangestuurde ondernemingen tewerkgesteld, ofwel 46 procent van álle bezoldigde jobs in de Belgische private sector. Dat perspectief geeft toch een ander beeld.”

"De cijfers bieden een antwoord aan partijen die openlijk de internationale vrijhandel in twijfel trekken. Als de deur van vrijhandel in België vandaag dichtgegooid wordt, zou dat morgen nefaste gevolgen hebben voor 1,4 miljoen gezinnen en hun welvaart.” Politieke argumenten tegen een open economie omdat deze onze welvaart zou beschadigen is volgens het liberale Kamerlid ook mee hierdoor weerlegd.

In termen van nationaliteiten ten slotte komen de meeste investeringen uit de twee overige Benelux-landen (Nederland en Luxemburg) evenals Frankrijk. Zwitserland en vervolgens de Verenigde Staten vervolledigen de top vijf.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder