Sla navigatie over

Burgerkabinet Gatz genomineerd voor ‘Innovation in Politics Award’

Het Burgerkabinet van Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven, is genomineerd voor de ‘Innovation in Politics Award’ in de categorie ‘democratie’. Deze Europese award zet innovatieve politieke projecten in de kijker om andere politici te inspireren. Het Burgerkabinet werd geprezen voor de manier waarop het burgers betrekt bij het beleid en hun aanbevelingen ook uitvoert bij beleidsbeslissingen.

Sven Gatz organiseerde de afgelopen beleidsperiode vier Burgerkabinetten. Met dit initiatief wilde de minister burgers betrekken bij zijn beleid rond Cultuur, Media, Jeugd en Brussel. Een Burgerkabinet laat mensen discussiëren, debatteren en overeenstemming zoeken over aanbevelingen voor het beleid.

Het Burgerkabinet Brussel werd nu, samen met een 70-tal andere projecten, genomineerd voor de Europese ‘Innovation in Politics Award’ binnen de categorie ‘democratie’. De prijs wordt uitgereikt door het ‘Innovation in Politics Institute’, een team van mensen met een achtergrond in de communicatiewereld, de diplomatie, de wetenschap, het bedrijfsleven en de culturele sector. De organisatie wordt bijgestaan door verschillende universiteiten en NGO’s.

De organisatie zet met deze award, die vorig jaar in het leven werd geroepen, innovatieve politieke projecten in de kijker. Zij kijkt hierbij naar de duurzaamheid van de projecten, de impact ervan en of het project het vertrouwen in de politiek verbetert. Vorig jaar werden o.a. het Parijse participatiebudget en de Ierse Grondwettelijke Conventie genomineerd in dezelfde categorie. Met de award hoopt de organisatie andere politici en nieuwe generaties van beleidsvoerders te inspireren.

Een jury van meer dan 1.000 Europese burgers zal zich in de komende weken buigen over de nominaties. Elk jurylid krijgt 15 projecten toegewezen binnen de verschillende categorieën. Per categorie worden de tien projecten met de hoogste scores uitgenodigd voor de award ceremonie op 17 november op het stadhuis in Wenen.

Minister Gatz organiseerde het Burgerkabinet Brussel in 2017 samen met Frans Gemeenschapsminister Rachid Madrane. Beiden zijn in hun regering bevoegd voor Brusselse Aangelegenheden. Tijdens dit Burgerkabinet werd dieper ingegaan op de vraag hoe Walen, Vlamingen en Brusselaars hun hoofdstad beleven.

De Burgerkabinetten bestonden uit een voortraject met een online platform en mini-Burgerkabinetten georganiseerd door lokale organisaties, gevolgd door de bijeenkomst in het Vlaams Parlement waar aanbevelingen voor het beleid geformuleerd werden. In de slotzitting in het Vlaams Parlement keurde een honderdtal aanwezigen telkens tientallen voorstellen voor het beleid goed.

Sven Gatz: “Het doet mij plezier dat het Burgerkabinet deze erkenning op zijn palmares mag schrijven. We zijn erin geslaagd om aan te tonen dat een nieuwe en aanvullende manier van besluitvorming binnen onze democratie kan werken. Ik hoop daarom dat collega’s in binnen-en buitenland dit voorbeeld zullen volgen.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder