Sla navigatie over

Centrumsteden groeien sneller dan verwacht

Vlaams volksvertegenwoordiger Mercedes Van Volcem onderzocht de bevolkingsaantallen in de centrumsteden. Het is een belangrijke paramater voor het Vlaams stedelijk beleid. “Er trekken meer inwoners naar de stad en daarom moet er een daadkrachtig stedenbeleid gevoerd worden”, zegt Van Volcem.

Oostende het oudst, Genk het jongst

De bevolking in Brugge en Kortrijk blijft zo goed als gelijk in de voorbije 16 jaar. Vooral de grote studentensteden zoals Antwerpen en Gent groeien sterk aan. Opmerkelijk is dat ook Brugge de laatste jaren de trend keerde en opnieuw aangroeit in bevolking. “Dit loopt gelijk met de realisatie van bijkomende studentenhuisvesting in de West-Vlaamse hoofdstad,” aldus Van Volcem.

Ook de samenstelling van de bevolking geeft een duidelijk beeld. Oostende draagt de titel van oudste centrumstad. Genk is de jongste centrumstad van Vlaanderen. “Het zijn tevens indicatoren die de uitdagingen inzake zorg, kinderopvang, financiële draagkracht, leefbaarheid,… helder aangeven.” 

Aangepast Vlaams stedenbeleid

Overal is de effectieve groei groter dan de bevolkingsprojecties waarop men het toekomstig beleid baseert. “Opmerkelijk is dat Antwerpen met 67 000 inwoners is aangegroeid, dat is bijna zoveel als een centrumstad op zich. Dit zet druk op de woningmarkt en de betaalbaarheid van woningen”. Ook de wachtlijsten voor onderwijs en kinderopvang zijn in deze steden zorgwekkend. “Er is daarom nood aan een krachtiger Vlaams stedenbeleid,” zegt Van Volcem.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder