Sla navigatie over

Christian Leysen pleit voor afschaffing verplichte ‘prikklok’

Ondernemer en Open VLD-kamerlid Christian Leysen pleit voor de afschaffing van een verplicht tijdsregistratiesysteem bij glijdende uurroosters. Werkgevers die geen dergelijk systeem aanbieden riskeren een veroordeling, dat schreef De Tijd eerder vandaag. Leysen ijvert al langer voor een vereenvoudiging van het huidige systeem, samen met Open VLD-fractieleider Vincent Van Quickenborne diende hij reeds een wetsvoorstel in.

Bedrijven die werknemers laten profiteren van glijdende uurroosters, zijn vandaag verplicht om gebruik te maken van een prikklok die de gepresteerde werkuren registreert. Doen ze dat niet, dan riskeert het bedrijf een claim voor achterstallige overuren. Dat bleek recent uit een arrest van een Brussels arbeidshof, toen een werkgever verplicht werd om overuren van een ontslagen werkneemster uit te betalen – hoewel de vrouw in kwestie niet kon bewijzen dat ze de uren ook effectief gepresteerd had. ‘Het is niet aan de werknemer, maar aan de werkgever om een tijdsregistratiesysteem te voorzien. Is dat er niet, dan moet de werkgever bewijzen hoeveel uren werden gepresteerd,’ klonk het vandaag in De Tijd.

‘Een tijdsregistratie met prikklok brengt veel extra kosten en werklast voor de werkgever met zich mee,’ zegt Christian Leysen (Open VLD), ‘De technische apparatuur is niet goedkoop en vergt veel opvolging. Bovendien zorgt de administratieve rompslomp ervoor dat glijdende uurroosters in de privésector onderbenut blijven, terwijl er meer dan ooit vraag is naar flexibiliteit.’ Doorgaans zijn glijdende uren gebaseerd op onderlinge afspraken, hoewel die niet altijd overeenstemmen met de stugge arbeidsduurreglementering. Een verplicht tijdsregistratiesysteem kan die flexibiliteit in de praktijk vaak wegnemen.

Ook Leysen vindt dat alle verplichtingen die een tijdsregistratiesysteem met zich meebrengt al te vaak zorgen voor inefficiëntie. ‘Met dit wetsvoorstel wordt de verplichte invoering van een tijdsregistratie bij een systeem van glijdende uurroosters afgeschaft,’ zegt hij, ‘Naast de huidige regeling wordt een nieuwe regeling ingevoerd genaamd “glijdend uurrooster zonder tijdsopvolging”. Met andere woorden: we voeren de keuzevrijheid in. Aan de werkgever zelf om te kiezen welk systeem hij invoert. Op die manier moet de flexibiliteit gewaarborgd worden.’

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder