Sla navigatie over

Cipiersstakingen kostten 9,4 miljoen euro in 2016. Carina Van Cauter: “Hoog tijd voor gegarandeerde dienstverlening”

In het voorjaar van 2016 vond een wekenlange staking van cipiers plaats in heel het land. In bepaalde gevangenissen ontspoorde de staking tot een onhoudbare situatie voor de gevangenen. Carina Van Cauter: “Bij zo’n aanhoudende staking kunnen de basisrechten van de gedetineerden niet langer gegarandeerd worden. Denk aan wandelingen, recht op douchen en eten. Vorig jaar vielen er bij schermutselingen in Merksplas gewonden, en er waren zelfs levens in gevaar omdat brandweerwagens niet meteen door de stakingsposten geraakten.” Volgens het liberale Kamerlid is het stakingsrecht fundamenteel, ook voor cipiers. “Maar het is niet absoluut. Het recht op staken stopt daar waar de rechten van anderen in het gedrang komen. En dat is tijdens gevangenisstakingen al te vaak het geval. Het anti-foltercomité van de Raad van Europa tikt ons terecht op de vingers.”

Druk op budget en agenten

Bovendien blijken al die stakingen handenvol geld te kosten. “Lokale en federale politieagenten worden opgetrommeld om de bewaking over te nemen en daar hangt een prijzig kostenplaatje aan vast. In 2016 ging het om 9,4 miljoen euro voor 575 stakingsdagen die werden opgevangen door talloze agenten. Vergeet niet dat deze agenten ook het slachtoffer zijn, omdat hun verlof of rustdag wordt ingetrokken bij een staking. De cipiers dreigen nu met een staking rond Kerst. De agenten zijn de dupe.”

Enig Europees land zonder gegarandeerde dienst

Daarom herhaalt Van Cauter haar pleidooi om een gegarandeerde dienstverlening in te voeren in de gevangenissen in geval van een staking. “Ik diende in 2008 al een wetsvoorstel in, en we spraken dit ook af in het huidige regeerakkoord. In 2016 verzekerden de premier en Justitieminister dat ze snel tot een akkoord wilden komen met de vakbonden. In september 2017 antwoordde Justitie minister Geens op mijn vraag dat hij ‘binnenkort’ een ontwerp zou voorleggen aan de ministerraad. Maar dat is er vandaag nog altijd niet. Het is hoog tijd om de gegarandeerde dienstverlening nu in te voeren, om de politie te ontlasten en voor er weer nieuwe incidenten plaatsvinden. We zijn trouwens het enige land in Europa waar dit nog niet het geval is.”

Wetsvoorstel

Van Cauter heeft haar wetsvoorstel trouwens aangepast aan de bemerkingen van het anti-foltercomité van de Raad van Europa. “Mijn voorstel bepaalt nu duidelijk welke minimumdienstverlening er moet worden voorzien. “Het gaat om de volgende zaken: het dagelijks voorzien van drie maaltijden waarvan één warme maaltijd en koffie en warm water bij de koude maaltijden, noodzakelijke medische zorgen, medicatie bedeling, één uur wandeling en het uitvoeren van geplande uithalingen; het om de twee dagen garanderen van het gedurende tien minuten gebruik maken van de telefoon, het bezoek van de advocaat en de mogelijkheid om te kunnen douchen; en het wekelijks garanderen van bezoek van familie en post ophalen en bedelen”, licht Van Cauter toe.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder