
Uit een recente bevraging blijkt dat 7 op 10 fietsers ontevreden is over het comfort van de fietspaden in Vlaanderen. De Fietsersbond vraag daarom om het trilcomfort mee op te nemen als voorwaarde om subsidies te krijgen bij de aanleg van nieuwe fietspaden. Vlaams Volksvertegenwoordiger Marino Keulen ondervroeg de minister van mobiliteit hierover in het Vlaams Parlement. “Willen we het fietsgebruik verder stimuleren, moet ook de kwaliteit van de fietspaden naar omhoog.”
De Fietsersbond ondervroeg 2.500 fietsers over de kwaliteit van de fietspaden. 71 procent is ontevreden door de schokken en trillingen. De oorzaak is dat zowat de helft van de fietspaden in Vlaanderen van cementbeton zijn, wat veel meer barsten en schokken geeft. Ook worden heel wat fietspaden in klinkers aangelegd, die weliswaar gemakkelijk open te breken zijn bij werken aan nutsleidingen, maar ook vaak slecht hersteld worden. Keulen bevestigt: “In Nederland is de helft van de fietspaden in asfalt aangelegd. In Vlaanderen is dat amper 26%. Dat moet naar omhoog.”
Kiezen voor asfalt
Ook de minister wil meer aandacht voor comfort, maar wil geen materiaalkeuze opleggen. Er zijn soms goede redenen om toch te kiezen voor de aanleg in cement. Hij wil in de eerste plaats dat er meer en veiligere fietspaden komen. “Comfort en veiligheid gaan echter hand in hand,” zegt Keulen. “Daarom moeten gemeenten aangemoedigd worden om zoveel als mogelijk te kiezen voor asfalt. De kwaliteit van de fietspaden moet op het niveau worden gebracht van de wegen. Met andere woorden fietsers verdienen dezelfde kwaliteit en bescherming als automobilisten.
"