Sla navigatie over

Opinie: "We hebben nu energiemaatregelen nodig om de energiefacturen te verlagen"

Commissievoorzitster brengt ‘State of the Union’ 

"We hebben nu energiemaatregelen nodig om de energiefacturen te verlagen"

Straatsburg - Vandaag was het weer zover. Commissievoorzitter, Ursula von der Leyen sprak het Europees Parlement toe in haar jaarlijkse ‘State of the Union’. In het licht van de hartverscheurende oorlog in Oekraïne was de ‘special guest’ dit jaar Olena Zelenska, de Oekraïense first lady. Ondanks de gigantische uitdagingen en mooie woorden, loste Von der Leyen de verwachtingen niet helemaal in. We hebben nu maatregelen nodig om de energiefacturen te verlagen, niet morgen.
 
Europarlementslid, Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) blijft ondanks de aankondigingen op haar honger zitten: “Von der Leyen is gedwongen een echte crisis-commissievoorzitter te zijn en daar is ze zich van bewust. Ze gaf vandaag een menselijk gezicht aan Europa. Ze had het vastberaden over eenheid en solidariteit ten aanzien van Oekraïne. Iets wat wij alleen kunnen toejuichen. Gelukkig zegt ze ook dat de Russische sancties gehandhaafd moeten blijven en wat ons betreft moet deze lijst uitgebreid worden naar de mensen op de Navalny lijst.”
 
“In de context van de huidige energiecrisis zet ze in op onze Europese economie en zijn de energievoorstellen in lijn met wat Premier De Croo eiste: een hervorming van de energiemarkt, afroming van de winsten en een plafond op de gasprijzen. Alleen blijft ze op dit laatste iets te vaag. We hadden meer ambitie en concrete tijdslijnen verwacht. Wat voor ons nu belangrijk is: samen inkopen en als een sterke speler opereren, een maximumprijs voor alle gas (niet enkel voor die 9 procent uit Rusland), de taskforce waarover ze het had moet zo snel mogelijk bijeenkomen, en finaal, moeten we de gas- en elektriciteitsprijs loskoppelen, de excessieve winsten laten vloeien naar bedrijven en consumenten. Nu is het belangrijk dat dit snel gebeurt. Mensen en bedrijven gaan nu failliet, hier is urgentie nodig.”
 
“Ook wat buitenlandse zaken betreft, miste ik eigenlijk toch wel een duidelijke ‘grand vision’. We moeten inderdaad onze buurlanden nauw betrekken, desinformatie en buitenlandse beïnvloeding aanpakken, en de samenwerking met de VS verdiepen. Corruptie wordt eindelijk opgenomen in onze wereldwijde sanctieregeling voor mensenrechten en dit vragen wij al lang, want hiermee kunnen we de mensen op de Navalny lijst onder sancties plaatsen. Helaas gaf ze geen echte grote strategie, nu de geopolitieke orde compleet veranderd is en dat, terwijl er een oorlog woedt op Europese bodem. Wat wij nog het meest verbaasde, is het feit dat er met geen woord gerept werd over onze Europese defensie met een Europees leger en een Minister van Buitenlandse zaken. Als dit niet moment is, wanneer wel? Ik zal hiervoor blijven vechten. We moeten echt wel ambitieuzer zijn wat ons buitenlands beleid betreft. Anders blijven we afhankelijk, kwetsbaar voor bedreigingen en afpersing.”
 
“Last, but not least, had ik echt gehoopt dat ze kwam met voorstellen om de Unie hervormen. Zo sprak de Commissievoorzitter wel over democratie, de strijd tegen corruptie en een mogelijk EU-Conventie met solidariteit naar onze jongeren en geestelijke gezondheid toe, maar gaf ze verder niets bloot. Wat met afschaffing van de unanimiteit? Wat met Hongarije, Polen en de lidstaten die dag in dag uit onze waarden en normen aan hun laars lappen? Zij gijzelen de Unie en dit vereist dringend actie. En, hoe gaat de Commissie vooruitgang in het migratiepact garanderen? Dit is het halfjaar van de waarheid voor Ursula von der Leyen, maar ook voor Europa als gemeenschap, als samenleving van waarden en normen. Ik wil dat ze luistert naar de stem van de bevolking. Laten we die hervormingen nu doorvoeren en de Unie klaarmaken voor de wereld van de toekomst”, besluit Vautmans.

 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder