Sla navigatie over

Coronacommissie formuleert 119 aanbevelingen voor de welzijnssector

Welke problemen hebben bewoners in voorzieningen, kwetsbare gezinnen en kinderen tijdens de eerste golf van deze pandemie ervaren? De coronacommissie van het Vlaams Parlement liet haar licht schijnen over het brede welzijnsdomein en komt met 119 oplossingen. “De hoorzittingen gaven aan dat de zorg altijd voorop moet blijven staan, de aanpak menselijker kan en er meer aandacht moet zijn voor communicatie”, zo vatten de vijf fracties N-VA, CD&V, Open Vld, sp.a en Groen de aanbevelingen samen.

De nota met 119 aanbevelingen werd vandaag finaal besproken in de vergadering van de coronacommissie en unaniem goedgekeurd. Vijf fracties, N-VA, CD&V, Open Vld, sp.a en Groen, dienen deze aanbevelingen in als voorstel van resolutie om deze later in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement te bespreken en te stemmen.

‘De afgelopen maanden hielden jeugdhulpinstellingen nieuwe jongeren regelmatig dagenlang in quarantaine op hun kamer, ook wanneer ze geen symptomen van het coronavirus hadden. Daardoor leefden ze geïsoleerd van de groep en kregen ze ook geen onderwijs. En dit enkel en alleen vanwege ‘de regels’. De impact hiervan op deze kinderen mag niet onderschat of vergeten worden. Ook in sectoren als de jeugdpsychiatrie is het isoleren van jongeren in crisis echt onverantwoord en gevaarlijk. Ik dring dan ook aan op een aanpassing van de richtlijnen en een meer menselijke quarantaine in de jeugdhulp”, aldus Vlaams Parlementslid Freya Saeys (Open Vld).

En verder: “De eerste golf heeft het enorme belang van het openhouden van onze kinderopvang weer maar eens benadrukt. Ook de komende periode moeten we de kinderopvang voor iedereen maximaal toegankelijk houden. Tot slot is er ook voldoende ondersteuning nodig voor de eerstelijnszorg (zoals huisartsen). Administratieve vereenvoudiging en ondersteuning zijn cruciaal.’

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder