Sla navigatie over

Cultuurminister geeft prenten-, jeugd- en kinderboeken aan collega’s

Geert Bourgeois: Rosie en Moussa voor altijd – Michael De Cock & Judith Vanistendael

Voor de minister-president, de fiere en geroutineerde opa van vijf kleinkinderen, koos minister Gatz voor een verzamelboek met alle avonturen van Rosie en Moussa. Het diverse duo is de vrucht van een hartverwarmende samenwerking van onze theaterdirecteur uit de Brusselse KVS Michael De Cock en stripauteur Judith Vanistendael, de dochter van Geert Van Istendael, één van de meest spraakmakende politieke journalisten en schrijvers uit Brussel die van de generatie van onze minister-president is. Rosie en Moussa zijn intussen grote Vlaamse exportproducten geworden en ze doen dit jaar ook hun intrede in de bioscoop. Dit boek ademt ook Brussel, waar één van de kinderen van Geert woont en hij al haast zijn hele leven werkt. Rosie en Moussa wonen niet in een Vlaamse verkaveling maar in een appartementsgebouw. De stad, de menselijke biotoop van de toekomst, is een waar avontuur voor kinderen.

Bart Tommelein: Blauwe Vogel – Maurice Maeterlinck

Een Blauwe Vogel voor zijn blauwe collega in de regering, die bovendien voor het eerst bijna opa wordt. Dit boek is tegelijk stokoud en gloednieuw: de auteur is de enige Belg die de Nobelprijs voor Literatuur kreeg, in 1911. Hij schreef in het Frans, maar was geboren in Gent. De illustrator is een van de favoriete kunstenaars van minister Gatz, Carll Cneut. Ook een prijsbeest en zelfs Vlaams exportproduct. Van de zowat 25 prentenboeken en poëziebundels die hij illustreerde, verschenen zo’n 200 vertalingen in een 40-tal landen.

Liesbeth Homans: Jij en ik: Verhalen over vriendschap en vluchtelingen

Voor zijn grote vriendin Liesbeth koos de minister een verhalenboek waaraan een twintigtal auteurs meewerkte. Het zijn verhalen over vriendschap en vluchtelingen. Als minister die bevoegd is voor integratie en inburgering is het voor Liesbeth haast vakliteratuur, maar toch met de nadruk op literatuur, met mooie verhalen van bekende en minder bekende auteurs die in Nederland wonen. Even over de grens kijken naar hoe Nederlanders vluchtelingen als vrienden leren kennen, kan geen kwaad, vond minister Gatz. In een van de verhalen komt trouwens een Vlaamse vluchteling voor, die in de Eerste Wereldoorlog België was ontvlucht. Zou hij in Nederland welkom geweest zijn? Minister Homans zal het kunnen vertellen.

Hilde Crevits: Relmuis – Moniek Vermeulen en Frank Pollet

Dit boek van Moniek Vermeulen en Frank Pollet koos minister Gatz niet voor Hilde Crevits omwille van de gelijkenis met de titel. Het is een fantastisch boek van dit schrijvend koppel over klas 1C en hun nieuwe leraar Engels. Het is echt een meeslepend “scrapbook” en ook een roman zoals de jeugd van vandaag: met chats, puntige cartoons, screenshots, dagboekfragmenten en telefoongesprekken. Moniek Vermeulen stond een kwarteeuw voor de klas voor ze schrijfster werd. Samen met haar man en schrijver Frank Pollet runt ze Klap, een actualiteitenmagazine voor kinderen van 8 tot 9 jaar.

Ben Weyts: Otto groot, Otto klein – Tom Schamp

Dit boek voor de minister van “den Otto” is ook van de hand van een beloftevolle auteur en illustrator, Tom Schamp, een inwoner van de Vlaamse randgemeente Wemmel. De tekeningen zijn bijzonder druk, zoals het verkeer en zoals de stad en ook al een beetje zoals de rand. Het boek focust op tegenstellingen en is heerlijk om je weg in te zoeken of gewoon te grasduinen. En het bevat een reuzegrote stadsposter, altijd handig voor een minister van de Rand.

Joke Schauvliege: Grote kunst voor kleine kenners – Thaïs Vanderheyde

Toen zijn oog op dit boek viel, wist minister Gatz het meteen: dit is spek voor Schauvlieges bek. Als zijn voorganger op Cultuur zal Joke Schauvliege vast en zeker genieten van dit tweede deel in een reeks waarin wereldberoemde kunstwerken uitgelegd – en ook bijgeschilderd – worden voor kinderen. Een prachtig kunstig kijk- en grinnikboek.

Thaïs Vanderheyden is kunsthistorica maar als kind volgde ze tekenles in de kunstacademie van Brugge. Ze maakte naam als illustrator van prentenboeken en gaat ook voorlezen in scholen, boekhandels en bibs.

Philippe Muyters: Beest in Bed: Negen echte volkssprookjes – Marita de Sterck

Philippe Muyters is een geoefend en gepassioneerd sportman en dus misschien ook wel een beest in bed. Voor dit boek voor oudere tieners ontdeed de bekende en bekroonde jeugdauteur Marita de Sterck enkele van onze bekendste sprookjes van hun beschaafde en nette overtrek en herstelde ze in hun oerkracht, en die is niet meer voor kleuters maar voor stoere mannen en ongeschminkte vrouwen. En een muiter als Philippe Muyters.

Jo Vandeurzen: Amira – Marc De Bel

Voor Jo Vandeurzen koos minister Gatz een boek van een van onze absolute toppers onder de jeugdauteurs die ook eerst onderwijzer was, Marc De Bel. Telkens hij op de boekenbeurs komt, staat hij versteld van de lange rij wachtenden aan de tafel waar Marc De Bel signeert. De Bel begint nu ook romans te schrijven voor volwassenen. Zijn oeuvre is inmiddels indrukwekkend en veel gelauwerd. Amira is een roman voor tieners, verteld vanuit het perspectief van een opa die herinneringen ophaalt aan een meisje dat hij leerde kennen toen hij vijftien was. Amira was echter ernstig ziek. Een verhaal over alle aspecten van welzijn, misschien wel.

Sven Gatz: Jakkes, 101 walgelijke weetjes – Mathilda Masters

Voor het eerst zocht de perscel van de cultuurminister ook voor de minister zelf een boekengeschenkje uit. Dat werd “Jakkes, 101 walgelijke weetjes”, geschreven door de Vlaamse literaire ontdekkingsreizigster Mathilda Masters en illustraties van de Nederlandse Madeleine van der Raad. In het boek kan minister Gatz alle onoorbare dingen te weten komen over oorsmeer, kriebelbeestjes, vieze tradities, snot en gore tanden. Als de emoties tijdens de superministerraad eens te hoog oplopen kan er zo nog altijd even gelachen worden met een walgelijk weetje.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder