Sla navigatie over

“De aanpak van de regering werkt”

In het Vlaams Parlement werd gedebatteerd over de begrotingswijziging. Die sluit af met een tekort van 550 miljoen euro. “Maar dat tekort is aanvaardbaar,” zegt Somers. “In de eerste plaats omdat het een conjunctureel en geen structureel tekort is. Dat wordt bevestigd door het Rekenhof. Deze Vlaamse regering saneert structureel en schuift de inspanningen dus niet door.” Somers wijst er ook op dat het de vaste wil is van deze regering om in 2017 terug uit de rode cijfers te zijn. “Dat is sneller dan wat de Hoge Raad vraagt. En het betekent ook dat men extra middelen zal hebben voor investeringen in Onderwijs, Welzijn en andere noden.”

Belastingverlagingen

Maar er is ook een tweede, belangrijke reden waarom Open Vld de nieuwe begroting kan goedkeuren. “Ondanks de loodzware opdracht waar men voor stond, heeft men niet gekozen voor de gemakkelijke weg van nieuwe belastingen. Integendeel. Deze regering kiest voor de andere weg: structureel besparen, kiezen voor hervormingen en zelfs belastingen verlagen.”

Somers verwijst daarbij naar het terugschroeven van de onrechtvaardige verdubbeling van de miserietaks en de verlaging van de schenkingsrechten. “De verlaging van de schenkingsrechten op onroerende goederen is goed nieuws voor iedereen die zijn woning of grond wil schenken. Schenkingsrechten van 65% en 80% zij geen belastingtarieven meer, maar de facto onteigeningen. Hier maken we dus komaf mee,” zegt Somers.

Juiste koers

De aanpak van de regering werpt zijn vruchten af. Somers: “Uit alle recente economische voorspellingen blijkt dat de economie terug aantrekt. Het vertrouwen bij ondernemers en consumenten stijgt. Volgens het Planbureau komen er in 2015 en 2016 60.000 nieuwe jobs bij. Het zijn allemaal tekenen dat de koers van deze regering de juiste koers is. Het is een koers die opnieuw hoop en perspectief biedt, in de eerste plaats voor de zwaksten in onze samenleving. Zijn zullen het meeste baat hebben bij deze aanpak. Hun kansen op een job en dus op welvaart en zelfredzaamheid nemen toe. De aanpak van deze regering is daarom ook zeer sociaal.” 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder